Κλαίει το μωρό σου; 5 "μαγικοί" τρόποι για να το κάνεις να σταματήσει

23.07.2018
Κλαίει το μωρό σου; 5 "μαγικοί" τρόποι για να το κάνεις να σταματήσει
Διπλό το κακό όταν ένα μωράκι δεν σταματά το κλάμα. Υπάρχει αφενός το πρακτικό κομμάτι του θέματος που εστιάζεται στο γεγονός αυτό καθαυτό -ταραχή, αϋπνία, κούραση- και αφετέρου το συναισθηματικό κομμάτι του "γιατί δεν μπορώ να το βοηθήσω" που νιώθουν κάποια στιγμή όλοι οι γονείς.

Αρχικά λοιπόν, ας διώξουμε λίγο από το "βάρος" του δεύτερου σκέλους με το de facto δεδομένο: "Δεν είστε μόνοι. Συμβαίνει σε όλους"

Όλα τα μωρά κλαίνε. Ό,τι και να σου λέει η τάδε γνωστή ότι τη φωνούλα του δικού της δεν την έχουν ακούσει ποτέ, μην το πιστεύεις. Εντάξει, ισχύουν διαβαθμήσεις στην ένταση, όπως και στη συχνότητα και τη διάρκεια, όμως ναι... όλα τα μωρά κλαίνε.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι "παραδίδουν πνεύμα", έχοντας δοκιμάσει "τα πάντα" αλλά χωρίς αποτέλεσμα, προτείνουμε να δοκιμάσεις και κάποιο από τα παρακάτω τεχνάσματα!

#1 Σήκω και περπάτα

Εσύ, όχι το μωρό! Το έχεις ακούσει αλλά δεν το έχεις δοκιμάσει; Αξίζει τον κόπο. Μπορεί να μην είναι και το καλύτερό σου έτσι κατάκοπη που είσαι να πάρεις το μωρό αγκαλιά και να αρχίσεις να βαδίζεις πάνω κάτω, αλλά κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Current Biology, "βρέφη κάτω των έξι μηνών που κλαίνε ασταμάτητα ηρεμούν αμέσως μόλις κάποιος τους σηκώσει και αρχίσει να περπατά με εκείνα αγκαλιά, ενώ οι παλμοί της καρδιάς τους πέφτουν θεματικά". Τοποθετούν το "γιατί" στην πιθανότητα του να νιώθουν τα μωράκια πιο ασφαλή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όμως οι περισσότεροι γονείς εστιάζουν στο αν λειτουργεί πραγματικά η πρακτική και όλα τα υπόλοιπα... περισσεύουν.

#2 Φόρεσέ το!

Όπως ακριβώς το ακούς. Έχει σχέση με το #1 αλλά είναι λίγο πιο ξεκούραστο και αφορά, όπως φαντάζεσαι μωράκια στους πρώτους μήνες της ζωής τους, καθώς το βάρος τους αυξάνεται, η πρακτική γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Μελέτη των Huniziker & Barr που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics αναφέρει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις: "Βρέφη τα οποία οι γονείς τους κουβάλησαν με αυτό τον τρόπο αρκετή ώρα μέσα στην ημέρα, έκλαψαν και εμφάνισαν ταραχή κατά 43% λιγότερο στο σύνολο ενώ κατά τις βραδινές ώρες, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 51%.

Εσύ; Ακόμη να τρέξεις σε κατάστημα μητρότητας για να προμηθευτείς τον ειδικό τύπου μάρσιπο;

Διάβασε επίσης: Πες μου σε ποια σειρά γεννήθηκες να σου μιλήσω για τον χαρακτήρα σου

#3 Πιπίλα η θαυματουργή

Πολλά έχουν γραφτεί για τη χρήση της πιπίλας στις διάφορες ηλικίες ανάπτυξης του παιδιού. Εμείς εδώ δεν θα αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά αυτών των θεωριών, όμως θα δώσουμε ένα extra tip σε όσους γονείς έχουν ήδη αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσουν αλλά ταλαιπωρούνται το βράδυ καθώς μόλις το μωράκι τους ξυπνήσει και αντιληφθεί ότι δεν έχει κάτι να πιπιλήσει, σηκώνει τον κόσμο στις φωνές μέχρι κάποιος να πάει να του τη βάλει ξανά στο στόμα!

Η λύση είναι "πονηρή" και αφορά σε μωρά που έχουν αναπτύξει μερικές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα του να μπορούν να πιάνουν κάτι με τα χέρια τους. Αφου νανουρίσεις λοιπόν το παιδάκι σου, ρίξε μέσα στην κούνια ακόμη 3-4 πιπίλες κοντά στα χεράκια του. Θα του φύγει η μία; Θα ψάξει λίγο και θα ξέρει ότι θα βρει αμέσως, άλλη. Ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο στην εκπαίδευση, όμως σκέψου το αποτέλεσμα! Αξίζει τον κόπο στα σίγουρα.

#4 Τύλιξέ το σαν... γύρο

Σκέψου τον εαυτό σου. Όταν νιώθεις άσχημα δεν θέλεις να τυλιχτείς σε ένα κουκούλι και να ηρεμήσεις; Ε, αυτό θέλει και το μωράκι σου. Εσύ μπορεί να μην είναι εύκολο να το καταφέρεις, όμως στην περίπτωση του παιδιού σου μπορείς να βοηθήσεις.

Όταν το μωράκι σου κλαίει και δεν μπορεί να το συνεφέρει τίποτα, δοκίμασε να το τυλίξεις σαν... γύρο με μια μαλακή κουβερτούλα. Κάτι πιο χαλαρό από το γνωστό φάσκιωμα. Αμέσως το μωράκι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμεί! Χρειάζεται όμως να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό: Δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό χωρίς επίβλεψη. Έτσι και αλλιώς, όμως ειδικότερα στην περίπτωση που το έχουμε φασκιώσει γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κυλήσει και να συμβεί κάποιο ατύχημα που σίγουρα δεν θέλει κανείς.

#5 Κάνε τις δουλειές του σπιτιού

Ορίστε; Το μωρό μου σηκώνει τον κόσμο με τις φωνές και εγώ θα ασχοληθώ με το νοικοκυριό; Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η απάντηση είναι "Ναι"! και μάλιστα όχι ό,τι δουλειά νά'ναι. Βάλε ηλεκτρική σκούπα!

Έχει αποδειχτεί ότι όταν τα μωράκια είναι σε... κρίση, ένας θόρυβος μονότονος και δυνατός λειτουργεί θαυματουργά. Δοκίμασέ το. Εναλλακτικά φυσικά μπορεί να λειτουργήσει και η χρήση του απορροφητήρα ή του σεσουάρ!

Καλή επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, να θυμάσαι ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και, όσο και να μην μπορείς να το αντιληφθείς τώρα που δεν νιώθεις το σώμα σου από την κούραση, που κλείνουν τα μάτια σου από τη νύστα, θα έρθει γρήγορα ο καιρός που θα αναπολείς τις στιγμές που το βασικό πρόβλημά σου σε σχέση με το παιδί σου ήταν πώς να κοιμηθεί και να μην κλαίει!