Το παιδί σου φοβάται το σκοτάδι; Έτσι μπορείς να το βοηθήσεις

03.08.2018
Το παιδί σου φοβάται το σκοτάδι; Έτσι μπορείς να το βοηθήσεις
Μήπως έχεις κουραστεί να σηκώνεσαι με το παιδί σου στη μέση της νύχτας;

Ανοίγεις ίσα-ίσα τα βαριά σου μάτια στη μέση της νύχτας για να δείς το παιδί σου να στέκεται κοντά σου και να λέει: "Φοβάμαι τα τέρατα." Αυτό το σενάριο θα ήταν γενικώς ανεκτό, αλλά αποτελεί περισσότερο τον κανόνα παρά την εξαίρεση, και εσύ είσαι πολύ κουρασμένη για να ασχοληθείς με αυτό.

Σύμφωνα με τη θεωρία παιδικής ανάπτυξης, ο φόβος για το σκοτάδι εμφανίζεται κυρίως γύρω στα 2 χρόνια και μπορεί να παραμείνει μέχρι τα 8 ή 9 χρόνια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Η έντονη φαντασία σε συνδυασμό με το ότι το παιδί μαθαίνει ότι πολλά πράγματα στον κόσμο είναι βλαβερά μπορούν να τα τρομοκρατήσουν και να το κάνουν να μένει ξάγρυπνο για πολλές νύχτες.

Διάβασε επίσης: Κλαίει το μωρό σου; 5 "μαγικοί" τρόποι για να το κάνεις να σταματήσει

Ένας παιδοψυχολόγος θα έλεγε να θυμηθείς ότι όπως όλα τα άλλα, θα περάσει και αυτό, και ότι είναι απλώς μια φάση. Μπορείς να δημιουργήσεις ηρεμηστικές ρουτίνες για το βραδινό ύπνο, και να θυμήσεις στο παιδί σου ότι είσαι μόνο μια πόρτα μακριά και ότι ποτέ δεν θα το ανάγκαζες να κάνει κάτι που δεν ήταν ασφαλές.

Τα παιδιά επίσης αισθάνονται καθησυχασμένα όταν οι γονείς λένε κάτι όπως: "Τα φοβόμουν και εγώ αυτά όταν ήμουν στην ηλικία σου. Ήταν τρομακτικό, μέχρι που έμαθα ότι αυτοί οι θόρυβοι ήταν απλά θόρυβοι σπιτιών".

Οι γονείς προσπαθούν συχνά να πείσουν το παιδί ότι δεν υπάρχουν τέρατα, κάτι που είναι μάταιο. Αντ 'αυτού, δείξε ότι καταλαβαίνεις τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του, υπενθύμισε του ότι ποτέ δεν θα το έβαζες σε μια επικίνδυνη κατάσταση, μεταφέρετε του τη σιγουριά ότι ο φόβος αυτός θα περάσει κάποια στιγμή, αλλά προς το παρόν, ίσως χρειάζεται απλά μια επιπλέον αγκαλιά.

Τέλος, μπορείς να το πείσεις ευκολότερα να ακολουθήσει την επιθυμητή συμπεριφορά (δηλαδή να μείνει στο κρεβάτι όλη τη νύχτα) με μια ανταμοιβή, όπως μια επιπλεόν λιχουδιά στο πρωινό, και μην ανησυχήσεις περισσότερο απ'ότι πρέπει.