Τελείωσαν οι διακοπές: Πώς θα βοηθήσεις τα παιδιά να προσαρμοστούν

04.09.2019
Τελείωσαν οι διακοπές: Πώς θα βοηθήσεις τα παιδιά να προσαρμοστούν
Εκφράσεις όπως “τα κεφάλια μέσα” να ξέρεις ότι δεν ταράζουν μόνο εσένα αλλά και τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας.

Αρχές Σεπτέμβρη και είναι η εποχή που όλοι “μαζεύονται” σιγά σιγά στα σπίτια τους -ή έστω οι πιο τυχεροί. Να είσαι σίγουρη ότι δεν χρειάζεσαι μονάχα εσύ προσαρμογή στην καθημερινότητα. Το ίδιο, ή και περισσότερο, χρειάζονται τα παιδιά σου.

Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές λύσεις για να κάνεις αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή για εκείνα, άρα και για εσένα, εντέλει.

1. Γίνε λίγο πιο ανθεκτική στην... γκρίνια

Δεν είναι και λίγο αυτό που τους ζητάμε. Εκεί που ήταν όλη μέρα έξω, με τους φίλους τους, με τα μπάνια τους, με τις βόλτες τους, με την ξενοιασιά και τα... ξενύχτια τους, ξαφνικά τους βάζεις ξανά μέσα στους τέσσερις τοίχους. Ε, ναι, λοιπόν! Θα γκρινιάξουν... Και θα γκρινιάξουν πολύ! Μέσα στη δική σου ταραχή της επιστροφής, φρόντισε να κλείσεις κάπως τα αυτιά σου και να τους αφήσεις να εκφράσουν το συναίσθημά τους. Έχουν δικαίωμα. Και όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται στην αρχή, να είσαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει. Θα βρείς και μερικούς ακόμη τρόπους που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνέχεια.

2. Πάρε τον χρόνο σου

Δεν χρειάζεται να έχεις το σπίτι στην εντέλεια μέσα σε λίγες ώρες. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τους αγχώσεις όλους περισσότερο καθώς θα τους μεταφέρεις την έντασή σου. Δεν θα γίνει και κάτι αν ζήσεις για λίγο καιρό ανάμεσα στις... βαλίτσες!

3. Δώσε το καλό παράδειγμα

Ξέρεις καλά πως ό,τι και να λες στο παιδί, εκείνο θα ερμηνεύσει ακόμη περισσότερα από αυτά που θα σε δει να κάνεις. Οπότε, όσο δύσκολο και να είναι ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, καλό είναι να “ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να δώσεις το καλό παράδειγμα.

Αν δηλαδή το παιδί σου βλέπει εσένα όλο να αγκομαχάς και να παραπονιέσαι, τι θα κάνει και εκείνο; Τα ίδια και ακόμη χειρότερα. Κάνε την καρδιά σου “πέτρα” λοιπόν και μαζί... υπομονή! Αν είναι να γκρινιάξεις, κάνε το στις φίλες σου ή στον άντρα σου. Μπροστά στα παιδιά φρόντισε να στέλνεις πιο αισιόδοξα μηνύματα από ένα “ουφ”.

Διάβασε επίσης: Τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς -και πώς να τα αποφύγεις

4. Γύρισέ τα πίσω, στα όμορφα!

Εκτύπωσε φωτογραφίες. Μην το αφήσεις ακόμη μια φορά για... αργότερα. Οι αναμνήσεις από τις όμορφες μέρες των διακοπών θα "ελαφρύνουν" τη "μαυρίλα" της επιστροφής. Και θα τους δώσει και κάτι να ασχολούνται, βλέποντάς τες ξανά και ξανά.

5. Κοινωνική ζωή

Όλοι έλειπαν, λίγο πολύ, αυτό τον καιρό και όλοι, επιστρέφουν αυτές τις μέρες. Σήκωσε τα τηλέφωνα και οργανώσου. Τα παιδιά θα θέλουν να δουν τους φίλους τους και ενδεχομένως κάποια από τις άλλες μαμάδες να είναι διαθέσιμη να τα συγκεντρώσει στο σπίτι, στο πάρκο ή την πλατεία για το πρώτο reunion. Ας γίνει κάπως η αρχή και θα αναλάβεις εσύ το δεύτερο ή το τρίτο.

6. Οργάνωσε εκδρομούλες

Το τέλος των διακοπών δεν σημαίνει απαραίτητα και τέλος του καλοκαιριού. Μικρές εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες ή σε σπίτια φίλων στην εξοχή θα δώσουν στα παιδιά -αλλά και σε σένα- κάτι ακόμη να περιμένουν, εκτός από το κουδούνι του σχολείου!