Έχεις ή θέλεις να αποκτήσεις τρία παιδιά; Να τι σημαίνει αυτό για την ψυχική σου υγεία

05.10.2018
Έχεις ή θέλεις να αποκτήσεις τρία παιδιά; Να τι σημαίνει αυτό για την ψυχική σου υγεία
Μια έρευνα αποκαλύπτει τι επιφυλάσσεται για τις μανούλες τριών παιδιών

Η μητρότητα είναι αναμφίβολα κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα, μια μαμά τριών παιδιών αξίζει ένα ιδιαίτερο είδος θαυμασμού.

Γιατί; Επειδή το να μεγαλώνεις τρία παιδιά είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι γονιός. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ζήτησε από 7.000 μητέρες από τις ΗΠΑ να βαθμολογήσουν το άγχος που αισθάνονται στην καθημερινότητα τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα άγχους των μητέρων με βάση με τον αριθμό των παιδιών που έχουν.

Διάβασε επίσης: 15 σοφές κουβέντες για τη μητρότητα που αξίζει να διαβάσεις

Όμως, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, τα επίπεδα άγχους δεν αυξάνονται αναλογικά με κάθε προσθήκη στην οικογένεια σου. Για παράδειγμα, οι μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά δήλωσαν πως είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ήταν γενικά οι λιγότερο αγχωμένες.

Η Jill Smokler, μια μαμά τριών παιδιών και blogger, δήλωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ ακριβή, λέγοντας: "Η μετάβαση από το ένα στα δύο ήταν μια εύκολη, ευχάριστη μετάβαση. Από τα δύο στα τρία, όλα ήταν γύρισαν ανάποδα".

Σύμφωνα με την ψυχίατρο και μητέρα τεσσάρων παιδιών Dr Janet Taylor, τα επίπεδα άγχους μπορεί να μειωθούν μετά το τέταρτο παιδί, επειδή οι μητέρες τελικά μαθαίνουν να χαλαρώνουν και σταματούν να προσπαθούν να ελέγξουν το παραμικρό πράγμα. Σύμφωνα με την ίδια, απλά "δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο κεφάλι σου για να ανησυχείς για το αν όλα είναι τέλεια όταν έχεις τέσσερα ή περισσότερα παιδιά". H Dr Taylor συμπληρώνει: "Όσο περισσότερα παιδιά έχεις, τόσο πιο σίγουρη θα γίνεις για τις γονικές σου ικανότητες. Πρέπει να ηρεμήσεις και να είσαι ευγνώμων απλώς και μόνο όταν πάνε στο σχολείο εγκαίρως".

Διάβασε και αυτό: Οι τρίτεκνες της σόουμπιζ: Γιατί δύο παιδιά δεν φτάνουν

Η έρευνα έδειξε ότι 60 τοις εκατό των μητέρων δήλωσε ότι η αίσθηση ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να κάνουν όσα θέλουν τα παιδιά τους, είναι αυτό που τους προκαλεί το περισσότερο άγχος. Το 72 τις εκατό αγχώνονται απλώς και μόνο επειδή είναι αγχωμένες.