Οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά τα 30 είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια

25.06.2019
Οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά τα 30 είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια
Βάσει νέας επιστημονικής μελέτης.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές του University of Coimbra in Portugal και δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health προέκυψε ότι το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει αρκετά για τις γυναίκες που αργούν να μείνουν έγκυες.

Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τις χώρες της ΕΕ ανάμεσα στα έτη 2004 και 2013. Καταγράφηκαν στατιστικά ως προς τα χρόνια ζωής των γυναικών, τα παιδιά που έκαναν και πότε είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, ενώ επιπλέον εξετάστηκαν και άλλοι τομείς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Στα συμπεράσματα της έρευνας, οι μελετητές υπογράμμισαν την έκπληξή τους ως προς τη σχέση που φαίνεται να έχει η ηλικία κατά την οποία έμειναν πρώτη φορά έγκυες οι γυναίκες του δείγματος με τα συνολικά χρόνια της ζωής τους.

"Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσο αργότερα κάνουν παιδιά οι γυναίκες, τόσο περισσότερο ζουν. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έκαναν το πρώτο παιδί τους στα 30, είχαν ένα προσδόκιμο ζωής υψηλότερο από εκείνες που έγιναν μητέρες στα 20", εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Aida Tavares.

Διάβασε επίσης: Η Brigitte Nielsen γεννά στα 54! Ιδού ακόμη 11 διάσημες γυναίκες που γέννησαν μετά τα 45 [photos]

Πάντως, για τη δική μας χώρα, τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 201, οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα, μεν, παιδιά αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Ειδικότερα, έχει καταγραφεί ότι οι Ελληνίδες αποκτούν κατά μέσο όρο 1,38 παιδιά, σε ηλικία 30,3 ετών, ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν 1,6 παιδιά, σε ηλικία 29 ετών.