Μεγαλώνεις παιδί; 3 λόγοι για τους οποίους αυτό είναι πιο εξαντλητικό από το να... αθλείσαι

09.01.2019
Μεγαλώνεις παιδί; 3 λόγοι για τους οποίους αυτό είναι πιο εξαντλητικό από το να... αθλείσαι
Χαρά, ευτυχία και ενθουσιασμός! Αυτά είναι τα συναισθήματα που αισθάνονται όλοι οι νέοι γονείς. Ή μήπως όχι πάντα; Στην πραγματικότητα υπάρχουν και φορές που αισθάνονται πιεσμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί και εξαντλημένοι. Αυτά τα συναισθήματα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν δύσκολο το μεγάλωμα των παιδιών και να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου ως γονέας. Ωστόσο, δεν προκαλούνται πάντα από τις ορμόνες ή την κόπωση.

Το Bright Side παρουσιάζει κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι πάρα πολύ πιεσμένος ως γονέας.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να "περάσεις" κάτι στο παιδί σου: Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος

Η επιθυμία να τα κάνεις όλα τέλεια
Οι ερευνητές από ένα πανεπιστήμιο του Βελγίου κατέληξαν σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι ο υψηλότερος κίνδυνος ψυχικής εξάντλησης των γονέων συμβαίνει περισσότερο στους γονείς με ανώτερη εκπαίδευση. Και αυτό επειδή βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση για να προσφέρουν το καλύτερο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές τα στάνταρτ που θέτουμε για τον εαυτό μας μπορεί να είναι μη ρεαλιστικά και να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Χαμηλώνοντας τα στάνταρτ σου και ακούγοντας το παιδί σου περισσότερο μπορεί να βοηθηθείς. Δεν χρειάζεται να είσαι ο τέλειος γονέας, απλά πρέπει να είσαι ο γονέας που χρειάζεται το παιδί σου.

Διάβασε και αυτό: 3 πράγματα που τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν καθημερινά, σύμφωνα με την επιστήμη

Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα
Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός μωρού είναι μονότονοι και εξαντλητικοί. Είναι σαν να προσπαθείς να τρέξεις ένα μαραθώνιο όταν δεν είσαι σε καλή φόρμα. Και όσο σκληρό και αν είναι δεν δικαιούσαι να αρρωστήσεις, να κάνεις διακοπές και δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι νέες μητέρες δεν απολαμβάνουν το μωρό τους μέχρι να περάσουν 6 πρώτοι μήνες, επειδή αγωνίζονται να δεχτούν την αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή τους. Εάν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις, μη διστάσεις να ζητήσεις από την οικογένεια ή τους φίλους σου να σε βοηθήσουν με το μωρό ή τις δουλειές σου.

Είναι πάρα πολλές οι ευθύνες
Όταν είσαι μητέρα πρέπει να κάνεις πολλές και διάφορες δουλειές. Είσαι μαγείρισσα, νοσοκόμα, δασκάλα, προπονήτρια κ.ο.κ. Οι ευθύνες αυξάνονται και μπορεί να σε πνίξουν. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη επιβεβαίωσε, ότι όσο περισσότερο επενδύεις στην ανατροφή των παιδιών σου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές να πάθεις κατάθλιψη ή να έχεις άγχος. Για να το αποφύγεις αυτό, άφησε τα παιδιά σου να πάρουν το προβάδισμα. Ρώτησέ τα τι θέλουν να κάνουν ή να φάνε και ζήτα τους να μαζέψουν τα παιχνίδια τους.