Γιατί η σοκολάτα είναι η καλύτερη μας φίλη κατά την περίοδο

11.10.2024
Γιατί η σοκολάτα είναι η καλύτερη μας φίλη κατά την περίοδο
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Όλες μας λιγουρευόμαστε σοκολάτες κατά την περίοδο. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ το γιατί;

Κορίτσια, το ξέρουμε όλες: εκείνες οι μέρες του μήνα που η διάθεση μας κάνει βόλτες και το σώμα μας συμπεριφέρεται λίγο... διαφορετικά. Μπορεί να νιώθουμε κούραση, στρες ή και λίγο... "παράξενες", αλλά υπάρχει μια ευχάριστη απόλαυση που μας βοηθάει να το περάσουμε: η σοκολάτα!

Αυτή η λαχτάρα για γλυκά, και ειδικά για σοκολάτα, δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει με τις ορμονικές μας αλλαγές και την ανάγκη μας για παρηγοριά. Στις δύσκολες αυτές ημέρες, η σοκολάτα γίνεται το «μαγικό» μας όπλο για να βελτιώσουμε τη διάθεση και να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτή η γλυκιά λιχουδιά έχει τέτοια δύναμη πάνω μας!

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη και αγχωμένη. Η σοκολάτα, όπως και άλλες γλυκές λιχουδιές, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Η κατανάλωση ζάχαρης, συχνά σε συνδυασμό με λίπος, προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που προσφέρει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ευφορίας.

Έρευνες

Μια έρευνα από τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η λαχτάρα για γλυκά μπορεί να σχετίζεται και με κοινωνικοψυχολογικούς παράγοντες. Πολλές γυναίκες βιώνουν κοινωνική πίεση όσον αφορά την εικόνα του σώματός τους και περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων όπως η σοκολάτα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου, αυτές οι πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν, δίνοντάς τους την "ελευθερία" να απολαύσουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές χωρίς ενοχές.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση, οι θερμίδες που καταναλώνονται μπορούν να αυξηθούν κατά περίπου 500. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό, είτε γλυκό είτε αλμυρό.

Πώς να το διαχειριστείς

Για να διαχειριστείς αυτές τις λαχτάρες, μπορείς να κρατάς μικρές συσκευασίες γλυκών στο σπίτι σου, ώστε να περιορίσεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Επίσης, η άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, μπορεί να σε ανακουφίσει από το πρήξιμο και την κόπωση, καθώς και να ενισχύσει τη διάθεση. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης και ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα.

Τέλος, αν επιθυμείς σοκολάτα, η μαύρη σοκολάτα είναι μια υγιέστερη επιλογή, προσφέροντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερη ζάχαρη.

Η λαχτάρα για σοκολάτα κατά την περίοδο δεν είναι απλώς μια γευστική επιθυμία, αλλά συνδέεται με πολύπλοκες ψυχολογικές και φυσιολογικές αλλαγές. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις επιθυμίες και να απολαύσεις τις λιχουδιές σου χωρίς ενοχές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11.10.2024 - 14:20