4 αντι-κανόνες δίαιτας που πρέπει να τιμήσεις

10.01.2011
Μήπως να ακολουθήσεις καλύτερα τους 4 αντι-κανόνες δίαιτας που σου προτείνουμε για να τα βγάλεις πέρα;

Κάθε φορά που ξεκινάς μια νέα δίαιτα, φορτώνεσαι με ένα σωρό κανόνες που πρέπει και θέλεις να ακολουθήσεις κατά γράμμα! Έλα όμως που με τη νέα χρονιά, τα κιλά που πήρες στις γιορτές και τη βιασύνη σου να γίνεις μοντελάκι, περισσότερο καθυστερείς παρά επιταγχύνεις τη διαδικασία αδυνατίσματος; Μήπως να ακολουθήσεις καλύτερα τους 4 αντι-κανόνες δίαιτας που σου προτείνουμε για να τα βγάλεις πέρα;

1. Ο κανόνας: ξεκίνα τη δίαιτα στην αρχή της εβδομάδας

Ο αντι-κανόνας: ποτέ μην ξεκινάς δίαιτα ημέρα Δευτέρα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 46% των ατόμων που ξεκινούν δίαιτα, προτιμούν το πρωινό της Δευτέρα ως εναρκτήρια ημερομηνία της προσπάθειάς τους. Από αυτούς που ξεκίνησαν Δευτέρα, το 31% είχαν ήδη σταματήσει μέχρο το βράδυ της Τρίτης. Ξεκινώντας τη δίαιτα στο ξεκίνημα της εβδομάδας, κάνεις το Σαββατοκύριακο να μοιάζει με την τελευταία ευκαιρία που έχεις να φας και να πιεις στη ζωή σου, σαν τους ετοιμοθάνατους και το τελευταίο τους γεύμα. Αν όμως το πρόγραμμα που ξεκίνησες τη Δευτέρα δεν είναι αρκετά χορταστικό, με την υπερκατανάλωση φαγητού που έκανες μέσα στο Σ/Κ, δύσκολα θα καταφέρεις να διατηρήσεις την υπόσχεση της δίαιτας! Ξεκίνα την ημέρα που αισθάνεσαι εσύ η ίδια πιο έτοιμη και απόφυγε το γλεντοκόπι μέχρι σκασμού, την ημέρα προτού ξεκινήσεις την προσπάθειά σου.

2. Ο κανόνας: αν δεν πεινάσεις, δεν θα αδυνατίσεις

Ο αντι-κανόνας: δεν χρειάζεται να πεθάνεις στην πείνα

Μήπως πιστεύεις πως για να επιτύχει η δίαιτά σου, πρέπει το στομάχι σου να στριγκλίζει από τα γουργουρητά, τα νεύρα σου να γίνονται τσατάλια από την πείνα και να δακρύζεις από την αφαγιά; Κι όμως, όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί κόκκινο προειδοποιητικό σημάδι πως η δίαιτα που κάνεις είναι πάρα πολύ δύσκολη για να τη διατηρήσεις για καιρό. Ιδανικά, ο τρόπος που τρως για να χάσεις βάρος θα πρέπει να μοιάζει πολύ και με το πως θα τρως και μετά τη δίαιτα. Βαθμολόγησε τη δίαιτα που κάνεις με βαθμό δυσκολίας από το 1 μέχρι το 10. Αν δεις πως βρίσκεσαι στο 7, συνέχισε. Αν δεις πως η δυσκολία αγγίζει το 9 ή το 10, σίγουρα θα λυγίσεις πριν ο κόκορας λαλήσει 3 φορές!

3. Ο κανόνας: λιχουδιές τέλος μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Ο αντι-κανόνας: μια παρασπονδία δεν βλάπτει

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις τις λιγούρες σου είναι δίνοντας την άδεια στον εαυτό σου να κάνει έστω μια γευστική παρασπονδία μια στο τόσο, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διατροφικό σου πλάνο. Για να μην το παρακάνεις με τις παρασπονδίες, φρόντισε να μην είσαι μόνη όταν ενδίδεις στον πειρασμό αλλά αυτό να γίνεται στα πλαίσια μιας κοινωνικής μάζωξης. Αν για παράδειγμα, ψοφάς για λίγη πίτσα, μην την παραγγείλεις ενώ είσαι μόνη στο σπίτι γιατί δύσκολα θα σταματήσεις στο ένα κομματάκι. Αντίθετα, βγες έξω με φίλους, παραγγείλτε μια πίτσα κι εκεί, και να θες, δεν θα έχεις την ευκαιρία να φας παραπάνω. Ταυτόχρονα, αν υπάρχει μια τροφή στην οποία δεν μπορείς να αντισταθείς με τίποτα, ζήτα από το διατροφολόγο σου να την εντάξει στο πρόγραμμά σου έστω σε μικρή ποσότητα και με μεγάλη περιοδικότητα. Η προσμονή και μόνο και το να ξέρεις ότι θα φας σε λίγες ημέρες το αγαπημένο σου τρόφιμο, θα σε κάνει πιστή στη δίαιτά σου.

4. Ο κανόνας: μην ξεχνάς τι πήγε λάθος τις προηγούμενες φορές που προσπάθησες να κάνεις δίαιτα

Ο αντι-κανόνας: Άφησε στο παρελθόν τα φαντάσματα των αποτυχημένων προσπαθειών για δίαιτα του παρελθόντος

Δες μια νέα δίαιτα σαν μια νέα ερωτική σχέση. Αντί να κάθεσαι και να σκέφτεσαι γιατί ο δεσμός με τον πρώην δεν ευδοκίμησε, επικεντρώσου στη νέα σου σχέση. Το ίδιο κάνε και με τη δίαιτά σου. Στο ξεκίνημά της, μην νιώθεις τύψεις και ενοχές για τις προηγούμενες προσπάθειες που έκανες και δεν ευδοκίμησαν τελικά αλλά επικεντρώσου σε αυτή τη νέα σου προσπάθεια και κάνε ό,τι περνά από το χέρι ή το στομάχι σου για να τα καταφέρεις και να στεφτείς νικήτρια στη μάχη με το αδυνάτισμα.

Κατερίνα Πατούλια