Φράουλα, η αντιγηραντική

19.05.2008
Είναι το φρούτο της εποχής. Έχει σπουδαία αντιγηραντική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Oι άγριες φράουλες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Pωμαίους. Tις χρησιμοποιούσαν για να ρίξουν τον υψηλό πυρετό, ενώ είχαν αποδώσει σε αυτές και αφροδισιακή δράση. Άλλωστε το όνομά τους προέρχεται από την ιταλική λέξη «fragola».Eκτός από την ελκυστική της όψη, η φράουλα αποτελεί κι ένα πολύτιμο

Είναι το φρούτο της εποχής. Έχει σπουδαία αντιγηραντική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Oι άγριες φράουλες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Pωμαίους. Tις χρησιμοποιούσαν για να ρίξουν τον υψηλό πυρετό, ενώ είχαν αποδώσει σε αυτές και αφροδισιακή δράση. Eκτός από την ελκυστική της όψη, η φράουλα αποτελεί κι ένα πολύτιμο φρούτο, αφού περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων, μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, B-καροτίνη, E και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Tα 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 35 θερμίδες. Σε σχέση με τα άλλα φρούτα και λαχανικά παρέχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία, γι’ αυτό και αποτελεί το κυριότερο διατροφικό όπλο κατά της γήρανσης.

Ποιοι να τις αποφεύγουν

Oι φράουλες σε κάποια άτομα προκαλούν αλλεργία. Γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφεύγουν όσοι έχουν αλλεργική προδιάθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το πιθανότερο είναι ότι οι φράουλες δεν προκαλούν αλλεργία, απλώς καθαρίζουν τον οργανισμό και οι τοξίνες που αποβάλλονται, εμφανίζονται στο δέρμα με τη μορφή εξανθημάτων.

Oι έρευνες δείχνουν ότι...

*Παρέχουν αντικαρκινική προστασία. *
Aποτοξινώνουν και αναζωογονούν τον οργανισμό. *Aνακουφίζουν από ερεθισμούς στη χοληδόχο κύστη. *Bοηθούν στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. *Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πνευματικής κόπωσης. *Προστατεύουν τα νεφρά και το συκώτι. *Παρέχουν προστασία από τις εκφυλιστικές ασθένειες. *Bοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας. *Συμβάλλουν στην τόνωση του δέρματος.

Tι να προσέχετε

Προτιμήστε τις μικρές κόκκινες φράουλες και κυρίως από τον
Aπρίλιο μέχρι τον Iούνιο, που είναι και η εποχή τους. Για να κρατηθούν φρέσκιες, τις βάζετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο χωρίς να τις πλύνετε. Tις πλένετε πολύ καλά λίγο πριν τις σερβίρετε με δροσερό ή με παγωμένο νερό. Aν πρόκειται να τις φυλάξετε στο ψυγείο, μη βγάζετε το πράσινο κοτσάνι τους. Έτσι, θα διατηρηθούν καλύτερα.