Ώρα για δίαιτα!

19.05.2008
Ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα και ο χειμώνας που κάλυπτε τα πάχη μας, τα κάλλη μας δεν είναι πια εδώ. Το υπέροχο, αλλά, φευ, αποκαλυπτικό καλοκαιράκι υποχρεώνει κάθε υπέρβαρο άτομο που δεν νιώθει καλά με τα περιττά κιλά του να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει. Ο μοναδικός τρόπος

Ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα και ο χειμώνας που κάλυπτε τα πάχη μας, τα κάλλη μας δεν είναι πια εδώ. Το υπέροχο, αλλά, φευ, αποκαλυπτικό καλοκαιράκι υποχρεώνει κάθε υπέρβαρο άτομο που δεν νιώθει καλά με τα περιττά κιλά του να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει. Ο μοναδικός τρόπος για να νιώθουμε καλά είναι η αποδοχή του εαυτού μας και, αν τα περιττά κιλά μάς εμποδίζουν να τον αποδεχτούμε και να τον αγαπήσουμε, τότε δεν έχουμε παρά να απαλλαγούμε από αυτά εδώ και τώρα!

Κανένας δεν μας ζητάει να γίνουμε θεοί και θεές. Και εννοείται ότι είναι παράλογο να ονειρευόμαστε κάτι τέτοιο. Έχουμε όμως υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να τον φροντίσουμε, να ασχοληθούμε με τη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία. Και για να το κάνουμε αυτό, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε το ή τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά από αυτό.

Για πολλούς και πολλές, ανεξάρτητα από το τι λένε ή κάνουν, το εμπόδιο είναι τα παραπανίσια τους κιλά. Δεν έχουν λοιπόν παρά να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να ανασκουμπωθούν και να τα βάλουν μια και καλή μαζί τους. Η εποχή μετά τα φαγοπότια του Πάσχα είναι η πλέον κατάλληλη.

Μα πως αδυνάτισες έτσι;
Αν δεν χαιρόμουν πάρα πολύ που είναι πλέον τόσο εμφανές και όλοι το παρατηρούν, δεν θα γινόμουν έξω φρενών με το ερώτημα «μα πώς αδυνάτισες έτσι;». Τι θα πει πώς αδυνάτισα; Υπάρχουν δηλαδή πολλοί τρόποι για να αδυνατίσει κανείς; Γιατί εγώ προσωπικά ξέρω έναν και μοναδικό: ξεχνάς ότι το φαγητό είναι και απόλαυση! Ξεχνάς ότι η διασκέδαση και η καλή παρέα πάνε πακέτο με ένα και δύο και τρία ποτηράκια κρασί. Ξεχνάς ότι μετά από μια μέρα «άς τα να πάνε» δεν μπορείς να χαλαρώσεις με ένα ουισκάκι. Ξεχνάς, με δυο λόγια, όλα τα καλά και τα κακά που έχεις συνδέσει στη ζωή σου με το φαγητό και το ποτό. Και το μόνο που κάνεις είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου την κατανάλωση τροφών με λίγες θερμίδες, τροφών θρεπτικών, κυρίως πρωτεϊνούχων κοτόπουλο, ψάρι και λιγότερο κρέας, τροφών βιταμινούχων λαχανικά και λιγότερα φρούτα, εννοείται σε ποσότητες μέτριες ή μικρές και μοιρασμένες σε 3-6 γεύματα ημερησίως.

Όσοι και όσες εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι εκτός από αυτόν τον τρόπο υπάρχουν και άλλοι, μαγικοί τρόποι για να εξαφανιστούν τα περιττά κιλά, να ξέρετε ότι θα συναντηθούμε στις παραλίες εγώ λεπτή κι εσείς χοντροί!

Γιατί όσο και αν αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα με αερόβια άσκηση, αυτό δεν είναι αρκετό για να «καεί» το περιττό λίπος που υπάρχει στο σώμα μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν οι προσλαμβάνουσες τροφές έχουν λίγα λιπαρά και το άθροισμα των θερμίδων τους είναι αρκετά μικρότερο από τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Βέβαια, αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα, αυξάνεται και ο αριθμός των θερμίδων που «καίμε», αλλά αυτό απλώς μας επιτρέπει να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες τροφές, αλλά όχι και να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας κάποια ή κάποιες από τις απαγορευμένες. Με δυο λόγια, όποιος θέλει να χάσει τα περιττά του κιλά δεν χρειάζεται να πεινάσει, αλλά να στερηθεί όλες εκείνες τις λιχουδιές που λαχταράει. Δίαιτα αδυνατίσματος δεν σημαίνει πείνα, σημαίνει όμως στέρηση. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο πιο γρήγορα θα αδυνατίσουμε.

Γίνετε άσοι στον αντιπερισπασμό
Ο γιατρός, ο διατροφολόγος και ο γυμναστής είναι απαραίτητοι, προκειμένου να ενταχθούμε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν φυσιολογικό για την ηλικία και τη φυσιολογία τους βάρος. Ακόμα όμως πιο απαραίτητος είναι ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά:
Σταματήστε να έχετε συνέχεια το μυαλό σας στο φαγητό και κυρίως σε όλες αυτές τις τροφές που αγαπάτε, αλλά πρέπει να στερηθείτε για το καλό της υγείας και της σιλουέτας σας. Φροντίστε να το έχετε απασχολημένο με χίλια δυο άλλα, εκτός από το φαγητό. Για παράδειγμα, πώς θα ανανεώσετε το χώρο σας, πού θα πάτε διακοπές, με ποιες χρονίζουσες εκκρεμότητες πρέπει επιτέλους να ξεμπλέξετε κ.λπ.

Κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά στην αγαπημένη σας λιχουδιά σκεφθείτε: «Την έχω απολαύσει τόσες φορές και σε τόσο μεγάλες ποσότητες, που δεν υπάρχει λόγος να το ξανακάνω».

Κολλήστε σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη του σπιτιού σας και κυρίως στους καθρέφτες, στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας σας παλιές φωτογραφίες σας, από τις εποχές που ήσαστε σε φόρμα και το είδωλό σας στον καθρέφτη χαμογελούσε με αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που τις κοιτάτε επαναλαμβάνετε τρεις φορές νοερά ή φωναχτά: «Έτσι θέλω να γίνω και θα γίνω».

Κάθε φορά που δεν μπορείτε να βγάλετε τη σκέψη του φαγητού από το μυαλό σας βγείτε από το σπίτι και κάντε έναν όσο γίνεται πιο μακρινό περίπατο, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας και προτείνετέ του να πάτε μαζί μια βόλτα ή έστω πιάστε μαζί του ψιλή κουβεντούλα. Βάλτε μουσική και ρίξτε το στο χορό. Ασχοληθείτε με μια οποιαδήποτε δουλειά πλύνετε το αυτοκίνητό σας, τακτοποιήστε τα ντουλάπια σας κ.λπ. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά και εντοπίστε όλα εκείνα τα συνολάκια που θα ψωνίσετε όταν αδυνατίσετε.

Εξαφανίστε από την ντουλάπα σας όλα τα φαρδιά ρούχα σας και κρεμάστε αυτά που δεν σας χωράνε. Κάθε φορά που την ανοίγετε για να διαλέξετε τι θα φορέσετε επαναλαμβάνετε τρεις φορές νοερά ή φωναχτά: «Θα τα φορέσω ο κόσμος να χαλάσει».