Διατροφή κατά της χοληστερίνης

29.05.2008
Φρούτα, ξηροί καρποί, λάδι, και λαχανικά είναι οι πρωταγωνιστές για μια ισορροπημένη διατροφή που νικά την χοληστερίνη και ενισχύει την καρδιά. Οι φυτικές ίνες, τα «καλά» λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά λαχανικών και φρούτων μαζί με ορισμένα δημητριακά είναι ένας συνδυασμός τροφών που βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και εξασφαλίζει λεπτή

Φρούτα, ξηροί καρποί, λάδι, και λαχανικά είναι οι πρωταγωνιστές για μια ισορροπημένη διατροφή που νικά την χοληστερίνη και ενισχύει την καρδιά. Οι φυτικές ίνες, τα «καλά» λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά λαχανικών και φρούτων μαζί με ορισμένα δημητριακά είναι ένας συνδυασμός τροφών που βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και εξασφαλίζει λεπτή σιλουέτα.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα όσπρια και τα δημητριακά. Έχουν την ιδιότητα να διευκολύνουν τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στο αίμα και να βελτιώνουν την χλωρίδα των εντέρων. Επίσης μειώνουν την όρεξη επειδή χάρη σε αυτές, οι τροφές παραμένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι και η μεταφορά της ζάχαρης στο αίμα γίνεται πιο αργά, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε το στομάχι μας γεμάτο, ενώ ταυτόχρονα δίνουν το αποτέλεσμα της «επίπεδης κοιλιάς». Αποφύγετε όμως την υπερκατανάλωση φυτικών ινών γιατί μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Τα αντιοξειδωτικά δεν έχουν μόνο αντιγηραντική επίδραση αλλά βοηθούν και στην απώλεια των επιπλέον κιλών. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερη βιταμίνη C έχει ο οργανισμός μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του να καίει λίπος. Τροφές με πλούσια αντιοξειδωτική δράση είναι: Ξερά και φρέσκα δαμάσκηνα, σταφίδες, μούρα, βατόμουρα, φραμπουάζ, φράουλες, μήλα, κεράσια, αβοκάντο, μπρόκολο, αμύγδαλα τσάι, σάλτσα ντομάτας με λάδι ελιάς. Επίσης όλα τα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Τα μοναδικά «καλά» λιπαρά είναι φυτικής προέλευσης όπως εκείνα που περιέχονται στα φυτικά λάδια, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και τα γαλακτοκομικά από σόγια. Είναι πλούσια σε αμινοξέα και ωμέγα-3, δρουν ενάντια στην χοληστερίνη, βοηθούν στην ρευστοποίηση του αίματος και ενεργούν ενάντια στις θρομβώσεις. Στην διατροφή σας προτιμήστε το λάδι ελιάς, επειδή όταν ζεσταίνεται δεν χάνει τα θρεπτικά του συστατικά.

Αντί για φρέσκια κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήστε κρέμα από σόγια και αντικαταστήστε το αγελαδινό γάλα με γάλα σόγιας ή από αμύγδαλα. Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται στα όσπρια και στα σιτηρά κυρίως ολικής αλέσεως. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα, κυρίως μαγνήσιο που δρα ενάντια στην κόπωση και στην αίσθηση πείνας αλλά και σε σίδηρο. Οι φυτοστερόλες μειώνουν την χοληστερίνη και βρίσκονται στα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τις φακές , τα δημητριακά και τα φρούτα.

Καλό θα ήταν όταν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι να προτιμήσετε αμύγδαλα όχι ψημένα ούτε αλατισμένα.