Όπου ακούς πολλά κεράσια...

02.06.2008
Τα λατρεύω τα κεράσια, είτε είναι μαύρα είτε πετροκέρασα. Οι ελαφριές γευστικές αποχρώσεις που έχουν τα διάφορα είδη με ερεθίζουν να τα δοκιμάζω ταυτόχρονα. Βέβαια, μου προκαλούν και έναν τεράστιο εκνευρισμό λόγω του κουκουτσιού. Τι ωραία θα ήταν αν υπήρχαν κεράσια χωρίς κουκούτσι!

Ο γνωστός γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης μάς ξεναγεί στο μαγικό κόσμο της διατροφής. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eliasmamalakis.gr

Τα λατρεύω τα κεράσια, είτε είναι μαύρα είτε πετροκέρασα. Οι ελαφριές γευστικές αποχρώσεις που έχουν τα διάφορα είδη με ερεθίζουν να τα δοκιμάζω ταυτόχρονα. Βέβαια, μου προκαλούν και έναν τεράστιο εκνευρισμό λόγω του κουκουτσιού. Τι ωραία θα ήταν αν υπήρχαν κεράσια χωρίς κουκούτσι!

Η εποχή τους κρατάει λίγο, όχι πάνω από σαράντα μέρες, είναι ευαίσθητο φρούτο, αλλά αν ανοίξει κανείς τις σελίδες με τα οργανοληπτικά, θα τρελαθεί με όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά τα οποία κρύβουν μέσα τους. Πολλοί γιατροί μάλιστα τα συστήνουν για δίαιτα και αποτοξίνωση. Βέβαια, όλα αυτά μόνα τους, χωρίς συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Θρεπτικές ουσίες
Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, έχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, καθόλου νάτριο και ίχνη από σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Περιέχουν όλα τα είδη ζάχαρης σε σύνολο 12,80%, που αναλύεται σε σουκρόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη και γαλακτόζη. Έχουν 16% υδατάνθρακες και το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν μόνο 63 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν βιταμίνη C, σχεδόν όλο το φάσμα της βιταμίνης Β και Α και επιπροσθέτως μικρές ποσότητες από εκείνες τις φοβερές βιταμίνες που βοηθούν τη γυναικεία ομορφιά, όπως η Α τοκοφερόλη, η Β, η Γ και η Δ. Επίσης, τη σπάνια βιταμίνη Κ. Όχι, φίλες και φίλοι, λιπαρά δεν έχει το κεράσι. Έχει όμως Β καροτένια και λουτεϊνη, που είναι της μόδας στα συμπληρώματα διατροφής. Άρα, καλές μου φίλες και φίλοι, έχετε μπροστά σας ένα φρούτο που είναι το θαύμα της φύσης. Πεντανόστιμο και συνάμα θησαυρός ωφέλιμων στοιχείων για τον οργανισμό. Βέβαια, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες έπειτα από κρίση λαιμαργίας, μπορεί να φέρει διάρροια.

Με ιδιαίτερες ευαισθησίες
Στην Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία έχουμε εκλεκτά κεράσια, όπως αυτά των Βοδενών, δηλαδή της Έδεσσας. Η Τρίπολη βγάζει επίσης πάρα πολύ καλά κεράσια. Το πρόβλημα είναι ότι όλα διατηρούνται λίγο ακόμη και στην ψύξη του ψυγείου μας. Χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο διάλεγμα, να μην είναι χτυπημένα, ζουλιγμένα και μαλακά. Όταν τα παίρνουμε μέσα από τα καφάσια, να κάνουμε μαλακές και απαλές κινήσεις, για να μην τα καταστρέφουμε. Τρώγονται βέβαια ως έχουν, ως φρέσκο φρούτο, αλλά μπορούν να γίνουν και γλυκό, όπως επίσης να μαγειρευτούν μαζί με κρεατικά.