Όταν βέβαια ακούμε αντιοξειδωτικά, στο μυαλό μας έρχονται συγκεκριμένες τροφές όπως το ρόδι ή τα μπαχαρικά (κανέλα) που κλέβουν όλη τη δόξα. Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε νέες τροφές, σούπερ αντιοξειδωτικές που η κατανάλωσή τους μπορεί να παίξει στα ίσια απέναντι στο μπότοξ!
1. Τα φιστίκια:
Τα φιστίκια είναι περισσότερο γνωστά για τα υγιή λιπαρά που περιέχουν αλλά είναι ταυτόχρονα και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως είναι τα φλαβονοειδή που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και το καλύτερο: μπορείς να καταναλώνεις την διπλάσια ποσότητα φιστικιών παίρνοντας ίσες θερμίδες με οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
2. Acai berry: Ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών
Τι είναι: Σκούρο μπλε-μοβ μούρο σε μέγεθος σταφυλιού, που προέρχεται από αυτοφυή φοινικόδεντρα του Αμαζονίου. Εξαιρετικά δημοφιλές, λόγω της μεγάλης αντιοξειδωτικής ισχύος του (ORAC) αλλά και της βοήθειας που φαίνεται ότι προσφέρει στο αδυνάτισμα.
Πολύτιμα συστατικά: Πλούσια πηγή πολυφαινολών (πάρα πολλές ανθοκυανίνες, κυανογλυκοσίδες και προανθοκυανιδίνες), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απενεργοποιούν και τις λιποδιαλυτές ελεύθερες ρίζες και τις υδατοδιαλυτές. Περιέχει, επίσης, απαραίτητα αμινοξέα, πρεβιοτικές ίνες (πολυσακχαρίτες), λιπαρά οξέα ω-3, ω-6 και ω-9, βιταμίνες A, C, E, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιγνάνες, φυτικές στερόλες και παλμιτικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ μεσαίας αλύσου, με σημαντικό βιολογικό ρόλο.
Αναμενόμενα επιπρόσθετα οφέλη: Συμβάλλει στον περιορισμό των κυτταρικών φθορών και στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων (ιδίως του δέρματος). Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ευεργετική επίδραση σε αρθρίτιδες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις πνευματικές λειτουργίες. Βελτιώνει την πέψη. Βοηθάει στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης. Συνεισφέρει στην προστασία της καρδιάς, των αγγείων και του κεντρικού συστήματος. Αποτελεί βοήθημα στην προσπάθεια απώλειας βάρους (είναι φτωχό σε θερμίδες και σάκχαρα, μειώνει την όρεξη, δρα διουρητικά και αποτοξινωτικά).
Πού θα το βρω; Τα φρέσκα βατόμουρα acai είναι πολύ ευαίσθητα και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς για να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα συστατικά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους σχεδόν το σύνολο της παραγωγής μεταποιείται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Συνήθως, λοιπόν, θα τα βρεις αποξηραμένα, κατεψυγμένα, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, σε μορφή λυόφιλης σκόνης για παρασκευή χυμού, γλυκών ή smoothies, καθώς και ως συμπλήρωμα διατροφής.
3. Μανιτάρια τα θαυματουργά:
Συνήθως προτιμάμε τα μανιτάρια επειδή είναι φτωχά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D. Παρόλο που τα μανιτάρια δεν διαθέτουν τον μοβ χρώμα που συνδέεται άμεσα με τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό, την λεγόμενη εργοθειονεϊνη. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το εν λόγω αντιοξειδωτικό θα μπορέσει να θεραπεύσει ακόμα και τον καρκίνο ή το AIDS στο μέλλον.
Η εργοθειονεϊνη είναι άλλωστε η αιτία που τα μανιτάρια χρησιμεύουν στην παρασκευή κρέμων για το πρόσωπο, αφού αναπλάθει το δέρμα μοναδικά! Προτίμησε την ποικιλία μανιταριών που μοιάζουν με στρείδια και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα του εν λόγω αντιοξειδωτικού.
4. Λινάρι -λιναρόσποροι:
Είναι γνωστοί για τα υψηλά επίπεδα σε Ω-3 λιπαρά που διαθέτουν και συγκεκριμένα του του άλφα- λινολενικού οξέος). Κι όμως, ο σπόρος ή το λάδι λιναριού περιέχει τα περίφημα αντιοξειδωτικά λιγνάνια. Μόλις 2 κουταλάκια λιναρόσπορου, περιέχουν 300 μιλιγκράμ λιγνανίων τη στιγμή που ένα κουταλάκια λαδιού περιέχει μόλις 30 μιλιγκράμ. Η έρευνα έχει δείξει πως τα εν λόγω αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις φλεγμονές και μειώνουν τα επίπεδη της κακής χοληστερίνης.
Κα. Π