Ντομάτα: Η τροφή του καλοκαιριού

27.06.2014
Μάθε τα πάντα για την ντομάτα και φτιάξε την καταπληκτική συνταγή για κρύα ντιματόσουπα χωρίς μαγείρεμα που σου προτείνουμε

Πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, περίπου 24 ανά 100g. Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών (C, Α, φολικό οξύ, Ε), μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος), ιχνοστοιχείων (σελήνιο, χαλκός) και φυτοθρεπτικών όπως το λυκοπένιο. Η απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό αυξάνεται όταν η ντομάτα υφίσταται θερμική επεξεργασία, π.χ. όταν μαγειρεύεται, και ευνοείται περαιτέρω όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο.

Ενδεχόμενα οφέλη: Η ντομάτα διαθέτει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες (υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, πτωχή σε νάτριο) που την καθιστούν ωφέλιμη για την προστασία του δέρματος, καθώς και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αντενδείξεις: Καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αιμορροΐδες ή χρόνια δυσπεψία θα πρέπει να την καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες, αφού αφαιρέσουν τη φλούδα και τα σποράκια της.

Επιλογή: Προτιμάτε ντομάτες μεσαίου μεγέθους, σφιχτές, χωρίς χτυπήματα ή/και άσπρες κηλίδες.

Διατήρηση: Εκτός ψυγείου ή στο ψυγείο αν είναι αρκετά ώριμη.

Τρόποι κατανάλωσης: Ωμή (προτιμότερο ξεφλουδισμένη) σε σαλάτες και σάντουιτς, ψητή, γεμιστή με ρύζι ή πλιγούρι, ως σούπα, σάλτσα, πάστα ή χυμός, λιαστή αλλά και ως γλυκό κουταλιού.

Η πρότασή μας: Ατομική ντοματόσουπα χωρίς μαγείρεμα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάλιο, ενισχύει το δέρμα, βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ξεφλουδίζετε 3 μικρές ώριμες ντομάτες. Τις κόβετε, τις ρίχνετε στο μπλέντερ με λίγο άνηθο και το χυμό ½ λεμονιού και τα χτυπάτε καλά. Αδειάζετε το μείγμα σε μπολάκι σερβιρίσματος. Προσθέτετε αγγουράκι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και προαιρετικά ελάχιστο ελαιόλαδο. Αναμειγνύετε ελαφρά και πασπαλίζετε με άνηθο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ