Χαρούπια: Επιστρέφουν & μας κατακτούν

30.01.2013
Κάτι η στροφή προς την παράδοση, κάτι η οικονομική κρίση, τα προϊόντα χαρουπιού επανέρχονται και υπόσχονται μοναδικές γευστικές απολαύσεις!

Τα προϊόντα χαρουπιού (ξυλοκέρατο) αποτελούν εξόχως υγιεινή επιλογή για μικρούς και μεγάλους: Έχουν υψηλή διατροφική αξία και τη δική τους ιδιαίτερη γεύση, είναι πολύ θρεπτικά, δεν περιέχουν καφεΐνη, γλουτένη και οξαλικά οξέα (που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου), βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, δεν ενοχοποιούνται για πεπτικές διαταραχές, τροφικές αλλεργίες ή ημικρανίες. Ως φυσικά γλυκαντικά μπορεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε πολλές συνταγές, ενώ είναι επίσης εξαιρετικά υποκατάστατα του κακάου σε σκόνη και της σοκολάτας, ιδίως δε, για τα άτομα που αποφεύγουν την καφεΐνη ή που θέλουν να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά περισσότερες φυτικές ίνες, ασβέστιο και κάλιο.

Χαρούπι: Ο ξεχασμένος θησαυρός της ελληνικής φύσης

Τα κρητικά & κυπριακά διατροφικά προϊόντα από χαρούπι είναι τα καλύτερα στον κόσμο! Η χαρουπιά ευδοκιμεί αυτοφυώς σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, καθώς και σε χώρες με παρόμοιο κλίμα. Εντούτοις, τα κρητικά και τα κυπριακά χαρούπια και συνεπακόλουθα τα προϊόντα από αυτά είναι ποιοτικώς από τα καλύτερα παγκοσμίως. Οπότε, προτιμήστε τα...

* Χαρουπάλευρο

Κοινώς «χαρουπόσκονη» (carob powder). Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το χρώμα του κακάου, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει, μερικώς ή ολικώς, σε όλες τις χρήσεις του. Υπάρχει σε δύο βασικές μορφές, το ακατέργαστο και το καβουρδισμένο. Το καβούρδισμα ενισχύει το άρωμα και τη γεύση του τελικού προϊόντος, οπότε αυτό μοιάζει πολύ περισσότερο με το κακάο.

ΧΡΗΣΕΙΣ: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική με τον ίδιο τρόπο όπως το κακάο για κέικ, σε κουλουράκια, μπισκότα, μπάρες, σε επιδόρπια, κρέμες, πραλίνες, ζεστά ροφήματα, μιλκσέικ κ.α., προσδίδοντας σε αυτά καφέ-σοκολατί χρώμα και γεύση που θυμίζει σοκολάτα. Επίσης, προστίθεται σε μείγματα αλεύρων, π.χ. μαζί με σταρένιο αλεύρι, για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φαγητά, π.χ. στο μαγείρεμα χοιρινού κρέατος, ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια ή μέσα σε σάλτσες μπάρμπεκιου.

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΥΣΤΙΚΑ: Η συνήθης αναλογία υποκατάστασης του κακάου σε σκόνη με το καβουρδισμένο χαρουπάλευρο είναι 1 προς 1 (ίση ποσότητα). Λόγω όμως της γλυκιάς γεύσης του χαρουπάλευρου ίσως χρειαστεί να μειώσετε αρκετά τη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά που χρησιμοποιείτε. Αν δεν σας αρέσει η ελαφρώς πιο σπυρωτή υφή που δίνει στα ψημένα γλυκά, θα πρέπει επίσης να αυξήσετε τη λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείτε, βάζοντας π.χ. λίγο παραπάνω βούτυρο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο ή ταχίνι. Για να αντικαταστήσετε τη ρευστή σοκολάτα, αναμείξτε πρώτα το χαρουπάλευρο με λίγο νερό.

* Σιρόπι χαρουπιού

Γνωστό αλλιώς ως «χαρουπόμελο» ή «χαρουμπία», αποτελούσε κατά το παρελθόν, μαζί με το πετιμέζι, το παραδοσιακό ελληνικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Μπορείτε είτε να το αγοράσετε έτοιμο είτε να το φτιάξετε μόνοι σας από αλεσμένα χαρούπια: τα μουλιάζετε σε φιλτραρισμένο νερό για 48 ώρες, σουρώνετε καλά το μείγμα, παίρνετε το υγρό που απέμεινε και το σιγοβράζετε μέχρι να γίνει σαν σιρόπι με υφή και πυκνότητα πετιμεζιού.

ΧΡΗΣΕΙΣ: Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε γλυκά και ροφήματα, είτε μόνο του είτε σε ανάμειξη με μέλι. Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με ταχίνι ή άλλες πάστες ξηρών καρπών (π.χ. φιστικοβούτυρο), να φτιάξετε χαρουποπάστελο, να το προσθέσετε ως γλυκαντική ύλη σε δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, smoothies, μιλκσέικ, επιδόρπια, παγωτά κ.α. ή ακόμη να το καταναλώσετε ως δροσιστικό ποτό, αφού πρώτα το αραιώσετε με νερό.

Λόγω του υψηλού περιεχομένου των προϊόντων χαρουπιού σε υδατάνθρακες και ειδικά σε σάκχαρα, αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλο μεταβολικό νόσημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε.

* Κρέμα χαρουπιού

Κρέμα για επάλειψη (spread) με βασικό συστατικό το χαρουπόμελο, η οποία μοιάζει γευστικά με τις γνωστές πραλίνες σοκολάτας και φουντουκιού, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από αυτές.

ΧΡΗΣΕΙΣ: Χρησιμοποιείται ως επάλειμμα σε ψωμί, φρυγανιές και αρτοσκευάσματα, σε κρέπες, γλυκίσματα, γιαούρτι κ.α. Τρώγεται και με το κουτάλι ως έχει.

* «Σοκολάτα» από χαρούπι

Γνωστή ευρύτερα ως «χαρουπολάτα» ή «χαρουπέλα», έχει πολύ πλούσια και γλυκιά γεύση, ανάλογη -όχι όμως ίδια!- με αυτήν της σοκολάτας. Τα κύρια συστατικά της είναι χαρουπόσκονη, χαρουπόμελο, φυτικό λίπος, λεκιθίνη σόγιας και βανίλια ή βανιλίνη. Κάποια προϊόντα περιέχουν επίσης γάλα σκόνη, σταφίδες, κακάο και μέλι ή άλλες γλυκαντικές ύλες.

ΧΡΗΣΗ: Υποκατάστατο της σοκολάτας.

* Τσάι χαρουπιού

Υποκαθιστά άλλα αφεψήματα όπως π.χ. το τσάι ή/και τον καφέ. Έχει το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση του χαρουπιού και δεν χρειάζεται επιπρόσθετη ζάχαρη, γιατί είναι από τη φύση του αρκετά γλυκό.

ΧΡΗΣΕΙΣ: Πίνεται ζεστό ή κρύο. Αν προσθέσετε λίγη κανέλα σκόνη, θα τονίσετε ακόμα περισσότερο την ιδιάζουσα γεύση του.

Πού θα βρω προϊόντα με χαρούπι;

Σίγουρα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και προϊόντα υγιεινής διατροφής, ενδεχομένως σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και πρατήρια άρτου.

Προσοχή όμως: Επειδή μερικοί κατασκευαστές προσθέτουν επιπλέον συστατικά, όπως κακάο, ζάχαρη κ.ά., διαβάστε προσεκτικά τη συσκευασία του προϊόντος που σας ενδιαφέρει και βεβαιωθείτε για τα συστατικά του, π.χ. χαρουπάλευρο: «100% σκόνη από χαρούπια».

Τι μπορείς να φτιάξεις μόνη σου με χαρούπια;

Μάθε πώς θα φτιάξεις χαρουπομπουκίτσες, χαρουπόψωμο, ρόφημα χαρουπιού αλλά και κρέμα γευστική στο πι και φι! Σου δίνουμε ιδέες, συνταγές αλλά και παραλλαγές για να εντάξεις τον πολύτιμο καρπό στην κουζίνα σου! (Τις συνταγές μπορείς να διαβάσεις κλικάρωντας εδώ)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ