1. Αβγό για την όραση
Συγκριτικά με τα καρότα ο κρόκος του αβγού περιέχει περισσότερα καροτενοειδή, φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν τα μάτια και οξύνουν την όραση. Είναι επίσης καλή πηγή των βιταμινών Β και Α, λεκιθίνης και DHA (ωμέγα-3 λιπαρό), ενώ το ασπράδι σε πρωτεΐνες.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 αβγό με τον κρόκο σχεδόν καθημερινά, βραστό ή ποσέ.
2. Αβοκάντο για το δέρμα
Εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών και τουλάχιστον 25 ακόμα διατροφικών στοιχείων με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προστατεύει το δέρμα, βοηθά στον καθαρισμό των αγγείων και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Ενδεικτική κατανάλωση: ½ αβοκάντο ωμό μέρα παρά μέρα όπως έχει ως φρούτο, μέσα σε σαλάτες λαχανικών ή ως ωμή σάλτσα.
3. Βρόμη για τη χοληστερίνη
Δημητριακό με πλούσιο περιεχόμενο σε β?γλυκάνες, φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ελάττωση της χοληστερίνης στο αίμα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ δημιουργεί αίσθημα κορεσμού που διαρκεί περισσότερο.
Ενδεικτική κατανάλωση: ½-1 φλιτζάνι νιφάδες βρόμης σχεδόν καθημερινά, ωμές ή βρασμένες σε νερό, είτε ως χυλός είτε ως αραιό πιλάφι.
4. Γιαούρτι για το ανοσοποιητικό
Εκτός από καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, το γιαούρτι εμπλουτίζει επίσης τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με φιλικά βακτηρίδια που βελτιώνουν τη γαστρεντερική υγεία και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 γιαούρτι ημερησίως, μόνο του ή μαζί με φρούτα ή ως ωμή σάλτσα σε σαλάτες, πατάτες βραστές κ.α.
5. Αμύγδαλα για το άγχος
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνες B και E. Συμβάλλουν στην ελάττωση του άγχους και στην ενίσχυση της μνήμης, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.
Ενδεικτική κατανάλωση: 30 γρ. άψητα και ανάλατα αμύγδαλα με τη φλούδα τους μέρα παρά μέρα, μόνα ως σνακ, με γιαούρτι, μέσα σε φρουτοσαλάτες, σαλάτες λαχανικών ή σε χυλό βρόμης.
6. Καρύδια για ελαστικά αγγεία
Χάρη στα ω-3 λιπαρά, την αργινίνη, τις πολυφαινόλες και το μαγνήσιο, τα καρύδια φροντίζουν για την καλή υγεία αγγείων, καρδιάς, νευρικού συστήματος και εγκεφάλου, ενώ επιπλέον συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
Ενδεικτική κατανάλωση: 30 γρ. καρυδόψιχα αντί άλλων σνακ τις μέρες που δεν καταναλώνετε ψάρια.
7. Ακτινίδιο για τη δυσκοιλιότητα
Πλούσιο σε βιταμίνη C, ένζυμα και φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου, όπου βρίσκεται η βάση του ανοσοποιητικού, και επιταχύνουν τη διαδικασία αποβολής άχρηστων ουσιών.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1-2 ακτινίδια ημερησίως στα ενδιάμεσα γευμάτων, μόνα τους ή μαζί με γιαούρτι.
8. Ελαιόλαδο για την προστασία της καρδιάς
Το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την πιο ωφέλιμη πηγή λίπους, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Παρέχει ισχυρή προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και της αθηρωμάτωσης γενικότερα, βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη. Ενδέχεται επίσης να παρέχει κάποιο βαθμό προστασίας απέναντι σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως π.χ. του μαστού.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1-2 κουταλιές καθημερινά, προτιμότερο ωμό σε σαλάτες λαχανικών, χόρτα, όσπρια, ψάρια.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή την καταπολέμηση ασθενειών, ούτε βέβαια να υποκαταστήσει τη θεραπεία τους.