9. Σόγια για τα προβλήματα περιόδου
Πλούσια σε βιταμίνες Β, μαγνήσιο και φυτικά οιστρογόνα που συμβάλλουν στη ρύθμιση και την ενίσχυση των ιδίως παραγόμενων οιστρογόνων, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κλιμακτήριο, την εμμηνόπαυση αλλά και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Ενδεικτική κατανάλωση: 2-3 φορές εβδομαδιαίως από 1-2 μερίδες ανάλατων προϊόντων σόγιας, όπως ενταμάμε (πράσινα φασόλια), τοφού ή «γάλα».
10. Κολοκυθόσποροι για τους πονοκεφάλους
Η έλλειψη μαγνησίου είναι μια πολύ συχνή αιτία πρόκλησης κεφαλαλγιών αλλά και ημικρανιών. Οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, και επίσης σε άλφα καροτίνη, βιταμίνες Β και Ε, ψευδάργυρο, κάλιο, πολυακόρεστα λιπαρά και κάλιο.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 χούφτα ψίχα κολοκυθόσπορων μέρα παρά μέρα ως σνακ ή μέσα σε σαλάτες, γιαούρτι, ρύζι, δημητριακά κ.ά.
11. Σκόρδο για τα μικρόβια και τους ιούς
Ιδιαίτερα περιεκτικό σε θειούχες ουσίες που δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά και καθαριστικά των αρτηριών, προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων, μειώνουν την υψηλή πίεση και ενεργοποιούν μηχανισμούς του οργανισμού που αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 σκελίδα σκόρδο καθημερινά, ωμό ή ελαφρώς ψημένο, σκέτο όπως έχει, τριμμένο σε ψωμί, μέσα σε σαλάτες, φαγητά ή ως σκορδαλιά.
12. Σπαράγγια για τις κατακρατήσεις υγρών
Όχι μόνο είναι εξαιρετικά διουρητικά, αλλά επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και βοηθούν στην ελάττωση της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Ενδεικτική κατανάλωση: 2-3 φορές εβδομαδιαίως βραστά, στον ατμό ή ψητά περιχυμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι.
13. Σταυρανθή λαχανικά για την πρόληψη του καρκίνου
Όλα τα σταυρανθή λαχανικά (γογγύλι, κάρδαμο, κουνουπίδι, λαχανίδες, μπρόκολο κ.ά.) διαθέτουν συστατικά που ελαττώνουν την περίσσεια ποσότητα οιστρογόνων, αδρανοποιούν δυνητικά καρκινογόνες ουσίες ή/και διεγείρουν την αυτοκαταστροφή προκαρκινικών κυττάρων στο εντερικό τοίχωμα, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και στομάχου.
Ενδεικτική κατανάλωση: ½-1 φλιτζάνι από κάποιο σταυρανθές λαχανικό καθημερινά, ωμό, στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
14. Φασόλια για τον έλεγχο του σακχάρου
Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τις απότομες μεταβολές του. Επιπλέον βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.
Ενδεικτική κατανάλωση: ½ φλιτζάνι φασόλια τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως.
15. Μοσχάρι για την αναιμία
Εξαιρετικό για τις γυναίκες που χάνουν πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Κομμάτια κρέατος όπως το άνω κιλότο και το κόντρα φιλέτο έχουν σχετικά λίγα λιπαρά και είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 μικρή μερίδα, όσο περίπου η παλάμη σας, 1-2 φορές εβδομαδιαίως.
16. Σαρδέλες για την καρδιά και τα αγγεία
Ανήκουν στα κατά τεκμήριο πιο ασφαλή ψάρια, με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και ω-3 λιπαρά. Ωφελούν αγγεία, καρδιά, εγκέφαλο, πνεύμονες, οστά και αρθρώσεις, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Ενδεικτική κατανάλωση: Συνολικά 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως, εκ των οποίων η μία μερίδα σαρδέλες.
17.Tο ‘ξερες για το κολοκάσι;
Γνωστό και ως «αγκινάρα της Ιερουσαλήμ», το κολοκάσι είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία και στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα βολβό πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες, κυρίως ινουλίνη, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ενδεικτική κατανάλωση: 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Τρώγεται βραστό, στον ατμό, ψητό, σε σούπες ή μαγειρεμένο με χοιρινό.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή την καταπολέμηση ασθενειών, ούτε βέβαια να υποκαταστήσει τη θεραπεία τους.