Η δίαιτα του πάγου... μάλλον θα σε κάψει!

12.06.2014
Μόλις έφτασε το ζεστό καλοκαίρι και ένα νέο e-book έχει δημοσιευτεί με τίτλο "The Ice Diet", γραμμένο από τον Brian Weiner, M.D., έναν γαστρεντερολόγο του Νιου Τζέρσεϊ και επίκουρο καθηγητή στο "Robert Wood Johnson Medical School".
Η βασική ιδέα αυτής της δίαιτας σχετίζεται με την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού μας με την πρόσληψη του πάγου.
"Όταν τρως πάγο, εξυπηρετείς δύο διαφορετικούς σκοπούς: καις θερμίδες και δεν τρως φαγητά γεμάτα θερμίδες", αναφέρει ο Weiner.
Ο ίδιος ο Weiner δηλώνει λάτρης του ιταλικού παγωτού και κυνηγώντας παράλληλα την ιδανική συνταγή για την απώλεια βάρους, αναφέρει ότι διαπίστωσε πως οι θερμίδες που υπάρχουν γενικά στους πάγους είναι λιγότερες από αυτές που πιστεύουμε.
Το σκεπτικό του είναι ότι προκειμένου να χωνέψουμε τα παγωμένα τρόφιμα, το σώμα μας πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τη δική του ενέργεια για να ζεστάνει τον πάγο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία σώματος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καίμε παραπάνω θερμίδες.
Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 1 λίτρου πάγου θα μπορούσε να οδηγήσει στην καύση περίπου 160 θερμίδων(δηλαδή της ίδιας ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείς όταν τρέχεις περίπου ενάμισι χιλιόμετρο)ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείς και ένα αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό σου.
Υπάρχουν όμως τόσα πολλά προβλήματα σε αυτή τη θεωρία, που δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε!
Αρχικά, ο Weiner δεν διεξήγαγε καμία επιστημονική έρευνα, ώστε να υποστηρίξει τα λεγόμενά του. Μόνο επειδή "κάποιος" έχει "κάποιες" ενδείξεις ότι συμβαίνει "κάτι", αυτό δε σημαίνει ότι συμβαίνει 100%.
Ακόμα, αν ο Weiner έχει δίκιο σχετικά με την απώλεια 160 θερμίδων από τον πάγο, τότε θα έπρεπε να καταναλώνουμε περίπου 92 κούπες πάγου τη βδομάδα προκειμένου να χάσουμε μόνο 500 γραμμάρια.
Αυτή φυσικά είναι μεγάλη ποσότητα πάγου και δεν ξέρουμε πότε θα μπορούσε κάποιος να την καταναλώσει: στο γραφείο; Ή πώς θα καταφέρει να επαναφέρει μετά τα δόντια του από τον πόνο;
Γενικά, αυτό που μπορούμε να αποδεχτούμε είναι ότι σε πολλές έρευνες προτείνεται η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων ώστε να χάσουμε περισσότερα κιλά.
Επομένως, ίσως και ο πάγος να οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας και φυσικά δεν έχει θερμίδες. Άρα, μήπως είναι πιο απλή λύση να πίνουμε παγωμένο νερό αντί να μασάμε πάγο;
Και αν βρίσκετε το νερό άγευστο, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή καρπουζιού, τώρα που έφτασε και το καλοκαιράκι.