Αλήθεια ή μύθος ότι οι πατάτες δεν ανήκουν στην υγιεινή διατροφή

11.10.2019
Αλήθεια ή μύθος ότι οι πατάτες δεν ανήκουν στην υγιεινή διατροφή
Για να δούμε πόσα γνωρίζεις για τις πατάτες τις οποίες μάλλον αγαπάς να μισείς. Οι πατάτες, λοιπόν, δεν είναι μόνο γεμάτες με υδατάνθρακες, έχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ιδού μερικά πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις.

Ποια είναι τα οφέλη από τις πατάτες;

«Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, συν λίγο σίδηρο και ασβέστιο», λέει η Elizabeth Shaw ιδρύτρια του ShawSimpleSwaps.com.

Εάν δεν είσαι ακόμα πεπεισμένη, εδώ είναι ένας ακόμη λόγος να απενεχοποιήσεις τις πατάτες: «Περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά», λέει η Shaw.

Είναι οι γλυκοπατάτες πιο υγιεινές από τα άλλα είδη πατάτας;

Οι γλυκοπατάτες είναι λίγο πιο θρεπτικές από τις άλλες πατάτες (έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα) και έρχονται λίγο χαμηλότερα στην κλίμακα θερμίδων και υδατανθράκων, αλλά η διαφορά είναι οριακή.

Βοηθούν οι πατάτες στην απώλεια βάρους;

Ας το παραδεχτούμε: Πολλοί από τους τρόπους που αγαπάμε να τρώμε τις πατάτες δεν είναι και οι πιο υγιεινοί. Οι τηγανητές πατάτες είναι γεμάτες με τρανς-λιπαρά οξέα και οι ψητές πατάτες φορτώνονται με λαχταριστά υλικά, όπως sour cream, τυρί και κομματάκια μπέικον. Αλλά υπάρχουν εύκολα κολπάκια που σου επιτρέπουν να απολαύσεις τις αγαπημένες σου πατάτες, χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση ή να φορτωθείς με θερμίδες.

Μπορείς λοιπόν να αλλάξεις την sour cream με γιαούρτι (επιπλέον λόγω της πρωτείνης βοηθά στη μυϊκή μάζα), να βάλεις μπέικον γαλοπούλας και να βάλεις πάνω από την ψητή σου πατάτα, μυρωδικά απαλλαγμένα από θερμίδες, όπως σχοινόπρασο, φρέσκο κρεμμυδάκι, καυτερές πιπεριές ή καυτερή σάλτσα.

Σου άνοιξε η όρεξη για τηγανητές πατάτες; Ψήσε τις σε λεπτά stick ή ψήσε τις με πολλά φρέσκα σκόρδα και βότανα για μια αίσθηση κρέατος. Και μην τις ξεφλουδίσεις, αν είναι δυνατόν, γιατί στη φλούδα υπάρχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά.