Είσαι σίγουρη ότι πίνεις τσάι με τον σωστό τρόπο;

18.10.2019
Είσαι σίγουρη ότι πίνεις τσάι με τον σωστό τρόπο;
Τα φακελάκια του τσαγιού είναι ξεπερασμένα - να τι πρέπει να κάνεις

Όταν φτιάχνεις τσάι, βράζεις λίγο νερό, βγάζεις ένα φακελάκι από ένα μικρό κουτί από χαρτόνι και το ρίχνεις μαζί με το νερό σε μια κούπα, σωστά; Ακριβώς - αλλά απ'ότι φαίνεται, αυτό είναι λάθος.

Δες και αυτό: Μπορεί τελικά η καφεΐνη να συσχετιστεί με μειωμένη πρόσληψη τροφής και καταστολή της όρεξης;

Τα φακελάκια περιέχουν συχνά δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια, τα οποία απελευθερώνονται με την προσθήκη του βραστού νερού. Επιπλέον, το τσάι δεν πρέπει να βράζει. Πρέπει να το βάζεις στο φλιτζάνι σου στην ακριβή θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου.

Σου ακούγονται πολλά και περίπλοκα; Δυστυχώς, είναι. Ας ξεκινήσουμε με το πιο τρομακτικό κομμάτι: τα μικροπλαστικά. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά απέκτησαν τα στατιστικά στοιχεία. Αναλύοντας τι συνέβη όταν τοποθετούσαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους εμπορικών τσαγιών σε βραστό νερό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλακίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νεοπλασματικά σωματίδια απελευθερώθηκαν από κάθε σακούλα.

Αυτό το είδες; Πιπεριές και Μέντα: Πως “παίζουν" με το μυαλό μας

Συγκριτικά, αυτό είναι χιλιάδες φορές υψηλότερο από το μέτρο του πλαστικού που βρέθηκε σε άλλες μελέτες ποτών και τροφίμων μέχρι στιγμής. Μια μελέτη από το 2017 υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πλαστικού κατά τη διάρκεια του χρόνου θα μπορούσε να είναι τοξική. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η γκουρού του τσαγιού και συγγραφέας Henrietta Lovell λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο μέσος άνθρωπος πίνει τσάι είναι λάθος και μπερδεύει τη γεύση, την ποιότητα και πιθανώς την κατάποση μικροπλαστικών.

Πρέπει λοιπόν να ρίξουμε όλα τα φακελάκια τσαγιού στα σκουπίδια; Σίγουρα. Αλλά πιο συγκεκριμένα, ρίξε μια ματιά σε κάθε είδος τσαγιού στην κουζίνα σου, ένα προς ένα. Τα μικροπλάσματα στο τσάι μπορούν να προέρχονται από πολυπροπυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες για τη σφράγιση της τσάντας. Ίσως χρειαστεί να κάνεις έρευνα στο διαδίκτυο, αλλά εάν βρεις ότι τα φακελάκια τσαγιού είναι σφραγισμένα με πολυπροπυλένιο, απελευθερώνουν μικροπλάσματα στο υπέροχο τσάι σου.

Διάβασε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Έρευνα συνδέει την αγαπημένη καθημερινή μας συνήθεια με την μακροζωία!

Μερικά φακελάκια είναι κατασκευασμένα από φανταχτερό πλαστικό υλικό, το οποίο φαίνεται πολύ ωραίο όταν το αγοράζεις, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι και αυτό γεμάτο με μικροπλάσματα.

Η πραγματική λύση, είναι βασικά να ακολουθείς το ρητό της Lovell: Βάλε νερό στους 75 βαθμούς Κελσίου (γι 'αυτό θα χρειαστείς έναν ηλεκτρικό βραστήρα με ελεγχόμενη θερμοκρασία) και βύθισε τρία γραμμάρια ακατέργαστων φύλλων τσαγιού σε νερό για 90 δευτερόλεπτα.