Οι συμβουλές για έξυπνο snacking

27.09.2021
Οι συμβουλές για έξυπνο snacking
Πώς να τρως σνακ για να παραμένεις υγιής και να μένεις χορτάτη για περισσότερες ώρες

Όσο περισσότερο δουλεύουμε από το σπίτι, περνάμε μέρα με τη μέρα μπροστά από τους υπολογιστές μας και ταυτόχρονα έχουμε να διαχειριστούμε πολλά διαφορετικά θέματα, τόσο πιο σημαντικό είναι να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε σνακ που ξέρουμε ότι θα διατηρήσουν την ενέργειά μας - και τη διάθεση - ανεβασμένη. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, ένας στους τρεις καταναλωτές αναφέρει ότι τρώει συχνότερα από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με την πλειοψηφία να λέει ότι τσιμπολογά πολλές φορές την ημέρα.

3 απίστευτα εύκολοι τρόποι να αυξήσεις την ενέργειά σου με το φαγητό

Αλλά όπως και με οτιδήποτε άλλο, υπάρχει μια τέχνη στο έξυπνο snacking, που σημαίνει να βρίσκεις τρόφιμα που θα σε κάνουν να σταματήσεις να πεινάς, θα σε αφήσουν ικανοποιημένη και θα σου δώσουν το κίνητρο που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τις υποχρεώσεις σου.

"Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στα σνακ", λέει η διατροφολόγος Amy Lee. "Είναι το είδος των τροφίμων που τρως που μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις υψηλή ή να χαλάσεις τη διάθεσή σου, τη διανοητική διαύγεια και το μεταβολισμό σου".

Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές της Dr. Lee για πιο έξυπνο snacking:

Κατάλαβε γιατί τσιμπολογάς
Σύμφωνα με την Dr. Lee, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι τσιμπολογούν λόγω βαρεμάρας - ή απλώς την ανάγκη να κάνουν κάτι με τα χέρια τους. "Την επόμενη φορά, πριν πιάσεις στα χέρια σου ένα σνακ, σταμάτα και αναρωτήσου αν το χρειάζεσαι πραγματικά ή αν απλά βαριέσαι ή είσαι αγχωμένοι".

Προτίμησε σνακ με πρωτεΐνη
Μόλις διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι πραγματικά ένα σνακ, προσπάθησε να φας κάτι που θα σε αφήσει να νιώσεις ικανοποιημένοι και γεμάτη ενέργεια. "Εάν πεινάς, επικεντρώσου σε τρόφιμα που χορταίνουν ή τουλάχιστον σε κρατούν μέχρι το επόμενο γεύμα σου χωρίς ζάχαρη, που προκαλεί υπνηλία". Η πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δοκίμασε βραστά αυγά, λαχανικά με χούμους ή μια μικρή μπάρα πρωτεϊνών που περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπέροχα σνακ
Χρησιμοποίησε φέτες αγγουριού αντί για πατάτες για να βουτήξεις σε γκουακαμόλε και χούμους, ή σέλινο και καρότα με μερικές κουταλιές της φυστικοβούτυρο.

Προγραμμάτισε τα σνακ σου
Αν ορίσεις μια ώρα για να επιτρέψεις στον εαυτό σου να τσιμπολογήσει, μπορείς να γλιτώσεις από ακούσια υπερκατανάλωση τροφής. "Επίσης, με τον προγραμματισμό, δεν θα βρεθείς πεινασμένη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές", εξηγεί η Dr. Lee.

Γέμισε το ντουλάπι σου και φτιάξε ένα πλάνο
Αντικατάστησε τις ανθυγιεινές επιλογές (μπισκότα, πατατάκια, κράκερ, καραμέλες) με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπάρες πρωτεΐνης και ξηρούς καρπούς, ώστε να μην ενδώσεις στις λάθος επιλογές όταν είναι ώρα για σνακ.