Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ακόρεστα λίπη που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Αν και το σώμα χρειάζεται αυτά τα λίπη, δεν μπορεί να τα φτιάξει από μόνο του και πρέπει να τα προμηθευτεί από τις τροφές. Τα ψάρια αποτελούν την κύρια πηγή εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA), αλλά μερικά φυτικά τρόφιμα περιέχουν επίσης ωμέγα-3 με τη μορφή α-λινολενικού οξέος (ALA) που επίσης βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Οι περισσότερες από τις χορτοφαγικές πηγές αποτελούνται από ALA. Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα ψάρια και το ιχθυέλαιο - και οι τύποι που παρασκευάζονται από το σώμα μας - είναι το DHA και το EPA. Το ALA δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία όπως οι άλλοι δύο τύποι. Ο οργανισμός μας μπορεί να μετατρέψει πλήρως το ALA από φυτικές πηγές σε EPA και εν συνεχεία σε DHA, όμως απαιτείται μεγαλύτερη μεταβολική διαδικασία. Εξαιτίας αυτού, η απορρόφηση των λιπαρών οξέων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ζωικές πηγές όπως τα ψάρια, το κρέας ή τα αυγά.
Η συνέχεια στο itrofi.gr