Οι τροφές που βοηθούν με τις κράμπες περιόδου

11.11.2021
Οι τροφές που βοηθούν με τις κράμπες περιόδου
Και οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις

Βιώνεις έντονες κράμπες περιόδου; Οι κράμπες δεν είναι μόνο επώδυνες, αλλά συνήθως συνδέονται με την κόπωση και παρεμβαίνουν στην ικανότητά μας να κινούμαστε άνετα και να κάνουμε την καθημερινή μας ρουτίνα. Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να μειώσει τα συμπτώματά σου, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις να προσαρμόσεις τη διατροφή σου.

Γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Δες παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις κράμπες τις περιόδου, αλλά και ποιες είναι καλύτερο να αποφύγεις:

Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι εξαιρετικές για τις κράμπες της περιόδου. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και θα σε βοηθήσουν να ενεργηθείς ευκολότερα, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι λιγότερο φουσκωμένη και να νιώθεις λιγότερο πόνο συνολικά. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης πολύ μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τις κράμπες περιόδου.

Λεμόνια
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από την τροφή στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς. Επειδή μπορεί να χάνεις περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να είναι χρήσιμο να λαμβάνεις λίγη επιπλέον βιταμίνη C για την ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου. Τα λεμόνια περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά καλή τροφή για την πρόληψη των μυϊκών σπασμών.

Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια είναι γνωστά ως κορυφαία τροφή για τις κράμπες περιόδου. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια και επίσης περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη D. Μερικά πορτοκάλια κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια από τις κορυφαίες τροφές που βοηθούν στις κράμπες της περιόδου. Οι φυτικές ίνες και ο σίδηρος στο μπρόκολο βοηθούν στην καταπολέμηση των πόνων περιόδου.

Kale
Το kale είναι μια καλή τροφή για τις κράμπες περιόδου για τον ίδιο λόγο με το μπρόκολο και άλλα χόρτα: είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τους μυϊκούς σπασμούς και τις συσπάσεις.

Οι τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τις κράμπες
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πλούσια σε αλάτι, γεγονός που προκαλεί περισσότερο φούσκωμα και κράμπες. Επιπλέον, μπορεί να έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Τα επεξεργασμένα προϊόντα μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των τροφίμων.

Φασόλια
Αν και υγιεινά και πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, τα φασόλια μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι σου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Είναι καλύτερα να αποφεύγεις να τρως φασόλια ή μπιζέλια κατά τη διάρκεια της περιόδου σου και να προτιμάς πιο ελαφριά φαγητά.

Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστό ότι αναστατώνουν το στομάχι και παρεμβαίνουν στην υγιή πέψη. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, προτίμησε ελαφρώς βρασμένα, στον ατμό ή φαγητά στη σχάρα.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν γενικά να είναι υγιεινές επιλογές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη φλεγμονή. Τα κορεσμένα λίπη στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της περιόδου.