Το 7ήμερο πλάνο για απώλεια βάρους: Πώς να προετοιμαστείς για την επιτυχία

15.11.2021
Το 7ήμερο πλάνο για απώλεια βάρους: Πώς να προετοιμαστείς για την επιτυχία
Οι συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το ταξίδι σου προς τη μακροχρόνια απώλεια βάρους και μια πιο υγιεινή ζωή

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αρχίσεις να κάνεις τεράστιες αλλαγές τη στιγμή που θα αποφασίσεις πως ήρθε η ώρα να χάσεις βάρος - άλλωστε, όσο πιο γρήγορα αρχίσεις να τρως καλύτερα και να ασκείσαι, τόσο πιο γρήγορα θα δεις αποτελέσματα. Μερικές φορές όμως, αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν τρως πολύ ψωμί

Για τις περισσότερες μεγάλες αλλαγές στη ζωή, το να κάνεις κάποιες προπαρασκευαστικές ετοιμασίες πριν προχωρήσεις στη δράση θέτει το σκηνικό για την επιτυχία. Και το ίδιο ισχύει και για την απώλεια βάρους. Το να μπεις στο σωστό πλαίσιο μυαλού και να εστιάσεις σε μερικά ενεργά βήματα - αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Δες παρακάτω το 7ήμερο πλάνο για να ξεκινήσεις το ταξίδι της απώλειας βάρους για μακροχρόνια αποτελέσματα:

Ημέρα 1: Βρες το γιατί
Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να τρώμε καλύτερα ή να γυμναζόμαστε τακτικά για μερικές εβδομάδες για να μπούμε σε ένα πιο στενό τζιν. Αλλά για να διατηρήσεις αυτήν την υγιεινή συμπεριφορά που θα υποστηρίξει την απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να κάνεις λίγη εσωτερική αναζήτηση.
Ο εντοπισμός λόγων για τους οποίους θέλεις να αδυνατίσεις πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Η Georgie Fear, συγγραφέας του "Lean Habits for Lifelong Weight Loss", λέει όταν επιλέγουμε κίνητρα με βάση τα αποτελέσματα που θέλουμε να αποφύγουμε, όπως το να νιώθουμε τα ρούχα μας να γίνονται πολύ στενά, το κίνητρό μας μειώνεται καθώς πετυχαίνουμε τον στόχο μας.
Αντί να σκεφτείς πρώτα να αλλάξεις την εμφάνισή σου, σκέψου πώς η απώλεια βάρους μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσένα - όπως να έχεις περισσότερη ενέργεια ή να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ημέρα 2: Εφοδιάσου με υγιεινά βασικά προϊόντα
Απαλλάξου από τροφές που είναι επεξεργασμένες και συγκέντρωσε στην κουζίνα σου περισσότερα υλικά που θα σε διευκολύνουν να τρως σωστά ανά πάσα στιγμή. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γάλα ή το γιαούρτι, τα αυγά και οι φρέσκες άπαχες πρωτεΐνες είναι πάντα καλές επιλογές.

Ημέρα 3: Παρακολούθησε τα ερεθίσματα σου
Ένιωσες ποτέ την επιθυμία να φας ένα κουτί παγωτό ή ένα οικογενειακό σακουλάκι πατατάκια μετά από μια δύσκολη μέρα; Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό του φαγητού μας καθοδηγείται από τα συναισθήματά μας και όχι από την πείνα. Αν μπορείς να καταλάβεις πώς αντιδράς όταν αισθανόμασαι άγχος ή στεναχώρια, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Μόλις καταλάβεις τα ερεθίσματα σου, μπορείς να προσπαθήσεις να καταπραΰνεις αυτά τα συναισθήματα με άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό, όπως να τηλεφωνήσεις σε μια φίλη ή να κάνεις μια βόλτα.

Ημέρα 4: Έλεγξε τη δραστηριότητά σου και κάνε ένα σχέδιο κίνησης
Πόσο κινείσαι κατά μέσο όρο την ημέρα ή την εβδομάδα; Εάν δεν κάνεις τακτικά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, δημιούργησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα φτάσεις αυτόν τον στόχο. Θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τηρήσεις το στόχο σου αν κάνεις μια δραστηριότητα που αγαπάς.

Ημέρα 5: Δώσε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα αγαπημένα σου φαγητά
Οργάνωσε το διατροφικό σου πλάνο με τα γεύματα και τα σνακ που ήδη αγαπάς και βρες μία ή δύο προσαρμογές που μπορούν να τα κάνουν καλύτερα για εσένα. Αν φτιάχνεις μακαρόνια, για παράδειγμα, αντί για λευκά ζυμαρικά προτίμησε σιτάρι ολικής αλέσεως, ή αν φτιάχνεις μια ομελέτα για πρωινό, δοκίμασε να τη φτιάξεις με δύο αυγά αντί για τρία, αντικατάστησε το μισό τυρί με σοταρισμένο σπανάκι και βάλε μια μόνο φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως και μια φέτα φρούτο στο πλάι αντί για δύο κομμάτια λευκού ψωμιού του τοστ.

Ημέρα 6: Λάβε σοβαρά υπόψη σου τον ύπνο
«Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί πραγματικά να σε κάνει να πεινάς περισσότερο. Μπορεί επίσης να σε κάνει να λαχταράς αλμυρά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους», λέει ο Thomas Bradley Raper, γιατρός ύπνου στο Texas Health Presbyterian Hospital Dallas.
Εάν δεν κοιμάσαι τακτικά τις συνιστώμενες 7 έως 8 ώρες τις περισσότερες νύχτες, ανακάλυψε τι σε εμποδίζει και βρες τρόπους να κάνεις τον ύπνο προτεραιότητα.

Ημέρα 7: Ξέχασε τη σκέψη του άσπρο-μαύρο
Αν για μια ημέρα δεν φας σύμφωνα με το σχέδιο ή παραλείψεις μια προπόνηση δεν θα καταστρέψεις την πρόοδό σου μακροπρόθεσμα. Με μια απόλυτη νοοτροπία άσπρου-μαύρου, μικρές αποκλίσεις από το «τέλειο» σχέδιο, όπως το να φας ένα επιπλέον σνακ, κάνουν μια μέρα από ιδανική σε καταστροφική. Και από τη στιγμή που νιώθουμε σαν να έχουμε καταστρέψει τη μέρα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να χάσουμε, οπότε το υπερβολικό φαγητό συνήθως συνεχίζετα.
Αντί να προσπαθείς για την τελειότητα, δημιούργησε ευκαιρίες για προγραμματισμένες αλλά και αυθόρμητες λιχουδιές στην ημέρα ή την εβδομάδα σου.