Οι κορυφαίες υπερτροφές του 2022, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

16.02.2022
Οι κορυφαίες υπερτροφές του 2022, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
+Tips για το πώς μπορείς να τις προσθέσεις στη διατροφή σου

Αν θέλεις να μάθεις ποιες υγιεινές τροφές θα κυριαρχήσουν στις τάσεις φέτος, την απάντηση δίνει πρόσφατη έρευνα της Pollock Communications και Today's Dietitian "What's Trending in Nutrition", που μας έδωσε μια εις βάθος ματιά στις τάσεις τροφίμων και διατροφής για το 2022 και μετά, χάρη στις πληροφορίες από 1.173 εγγεγραμμένους διαιτολόγους διατροφολόγους.

Οι τροφές που καταπολεμούν την κούραση

Οι ειδικοί μοιράστηκαν τη λίστα με τις 10 κορυφαίες υπερτροφές της χρονιάς, η οποία δίνει ξεκάθαρη έμφαση στις φυτικές τροφές που έχουν αναρίθμητα διατροφικά οφέλη. «Με επίκεντρο την υγεία και την ανοσία την επόμενη δεκαετία και την αυξημένη δημοτικότητα της διατροφής με βάση τα φυτά, οι επιλογές σε θρεπτικά συστατικά θα αποτελούν σημαντικό μέρος της δίαιτας των καταναλωτών, καθώς ενστερνίζονται την τροφή ως φάρμακο για την πρόληψη ασθενειών», λέει η Louise Pollock , πρόεδρος της Pollock Communications.

Δες παρακάτω ποιες υπερτροφές αξίζει να προμηθευτείς το 2022:

Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών, τα δυνατά νύχια και το υγιές δέρμα. Πρόσθεσε βατόμουρα στο γιαούρτι ή το smoothie σου.

Σπόροι
Οι σπόροι, όπως οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης, είναι διατροφικές δυνάμεις. Οι σπόροι Chia, ειδικότερα, είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στους σπόρους chia μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στην καρδιά και το συκώτι. Οι σπόροι Chia είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Δοκίμασε μια πουτίγκα βανίλιας και κανέλας και πρόσθεσε σπόρους chia.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείς να φας. Εκτός από εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών για την καρδιά, το αβοκάντο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη χοληστερόλη, την πυκνότητα των οστών, την περιποίηση του δέρματος, την υγεία των ματιών και πολλά άλλα. Αν δεν σου αρέσει το avocado toast, πρόσθεσε ένα αβοκάντο στο smoothie σου.

Πράσινο τσάι
Οι Ιάπωνες πίνουν πράσινο τσάι εδώ και χιλιάδες χρόνια, και για καλό λόγο. Το ρόφημα αυτό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και τονωτικές του ιδιότητες του ανοσοποιητικού και, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να τονώσει τον μεταβολικό ρυθμό.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρο ξηρών καρπών είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να προσθέσεις πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου. Τα φιστίκια, για παράδειγμα, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι προάγουν την υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Αρχαίοι κόκκοι
Ο όρος "αρχαίοι κόκκοι" περιλαμβάνει αρκετούς κόκκους που έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι για χιλιάδες χρόνια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον αμάρανθο, το teff, το farro και την κινόα. Η κινόα είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή αρχαία δημητριακά και είναι γνωστό ότι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Πρόσθεσε λίγη κινόα στο δείπνο σου και συνδύασε την με γλυκοπατάτες και λάχανο.