Κουκιά: O ανοιξιάτικος πειρασμός

15.03.2022
Κουκιά: O ανοιξιάτικος πειρασμός
Οι «κύαμοι» των αρχαίων Ελλήνων συνδυάζονται τέλεια με τις πρώτες αγκινάρες της αγοράς, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνιθο, προσφέρονται τηγανισμένoι, γιαχνί ή σε μορφή πουρέ αλλά είναι εξίσου γευστικοί και μαγειρεμένοι με κατσικάκι ή ωμοί όταν είναι πολύ φρέσκοι, μόνο με αλάτι, συνοδεύοντας αρμονικά την κρητική τσικουδιά.

Με τις καταπράσινες, γυαλιστερές και σχήματος νεφρού καμπύλες τους, λίγα όσπρια ανταγωνίζονται τα κουκιά στην εμφάνιση. Παρόλο που χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια για να τα αποκαλύψουμε μέσα από το διπλό λοβό τους, τα κουκιά με τη βοτανολογική ονομασία Vicia Fabas από την οικογένεια των Κυαμοειδών (Fabaceae), είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά που καταναλώνονταν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Είναι δημοφιλή στη μεσογειακή κουζίνα, έχουν ξεχωριστή γεύση και κρεμώδη υφή που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.

H συνέχεια στο itrofi.gr