Φρέσκα, μαλακά ελληνικά τυριά

24.06.2022
Φρέσκα, μαλακά ελληνικά τυριά
Μια από τις πολλές κατηγορίες των ελληνικών τυριών είναι και τα φρέσκα, «νεαρά» και μαλακά που δεν έχουν φλούδα. Είναι συνήθως λευκά ή υπόλευκα και έχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Καταναλώνονται άμεσα, χωρίς να χρειάζονται ωρίμανση.

Τα μαλακά τυριά ωριμάζουν με μικρο-οργανισμούς από το εξωτερικό προς τα μέσα, αποκτώντας μια λεπτή, λευκή, βελούδινη φλούδα. Έχουν πολύ χαρακτηριστική υφή, είναι μαλακά και κρεμώδη, η φλούδα τους είναι βρώσιμη και δεν προορίζονται για ωρίμανση. Το κοινό χαρακτηριστικό των μαλακών τυριών είναι το υψηλό ποσοστό υγρασίας που είναι πάντα μεγαλύτερο του 47%. Ειδικά στα φρέσκα συνήθως η υγρασία κυμαίνεται από 58-75%, σε αντίθεση με τα σκληρά που είναι 32-38% και τα ημίσκληρα με 38-46%. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να βάλουμε και διάφορα μαλακά τυριά που, σε δεύτερη φάση, μπορεί να περάσουν σε στάδιο ωρίμανσης. Φρέσκο τυρί, άλμης όμως είναι και η επιτομή των τυριών της χώρας μας, η φέτα.

H συνέχεια στο itrofi.gr