Κορόμηλα, τζερνίκια, τζάνερα ή μπουρνέλες

22.08.2022
Κορόμηλα, τζερνίκια, τζάνερα ή μπουρνέλες
Με όποιο όνομα και αν τα ξέρετε, τα παρεξηγημένα και όχι και τόσο δημοφιλή αυτά καλοκαιρινά φρούτα με τα διάφορα χρώματα δεν είναι μόνο απολαυστικά δροσερά, αλλά γίνονται και καταπληκτική μαρμελάδα, ζελέ ή «ψαγμένη» κομπόστα. Παλιά οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τα χρησιμοποιούν άγουρα στο φαγητό αντί για λεμόνι, που δεν υπήρχε.

Τρέχει το δάκρυ… κορόμηλο, όπως λέει η λαϊκή ρήση αλλά το παραγκωνισμένο αυτό καλοκαιρινό φρούτο που δεν «γεμίζει το μάτι» σε πολλούς, αξίζει σίγουρα την προσοχή μας και δεν πρέπει να μας έρχεται στο νου μόνο σε στιγμές λύπης. Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου. Το όνομά του ίσως είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα) αλλά, ανάλογα με το χρώμα του (κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο) και το μέρος της Ελλάδας όπου φυτρώνει, παίρνει και διαφορετικό όνομα όπως τζάνερο, κούμπουλο, τζερνίκι ή μπουρνέλα. Η κορομηλιά (Prunus cocomilia) ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus) και στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Η καταγωγή της είναι από τις Μεσογειακές περιοχές όπου τις καλλιεργούσαν πριν 2000 χρόνια. Σήμερα βρίσκεται και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας.

Η συνέχεια στο itrofi.gr