Μήπως σε παχαίνει η σαλάτα σου;

09.06.2010
Το κολατσιό αποτελεί το λυτρωτικό εκείνο σνακ που απολαμβάνεις στη μέση της ημέρας και το οποίο σου δίνει δύναμη να τα βγάλεις πέρα μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι αργά το απόγευμα. Είναι ίσως ένα από τα πιο απενοχοποιημένα γεύματα της ημέρας αλλά μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη δίαιτα και σιλουέτα σου.
Το κολατσιό αποτελεί το λυτρωτικό εκείνο σνακ που απολαμβάνεις στη μέση της ημέρας και το οποίο σου δίνει δύναμη να τα βγάλεις πέρα μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι αργά το απόγευμα. Είναι ίσως ένα από τα πιο απενοχοποιημένα γεύματα της ημέρας αλλά μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη δίαιτα και σιλουέτα σου.

Ειδικά, αν ανήκεις στην κατηγορία "τρώω μια σαλατούλα για να χορτάσω", τα νέα είναι ακόμα πιο άσχημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως υπάρχουν σνακ που δεν είναι τόσο αθώα και τα θρεπτικά συστατικά που νομίζεις πως παίρνεις από αυτά, δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Για παράδειγμα, οι σαλάτες και τα σάντουιτς που νομίζεις πως σε χορταίνουν χωρίς να σε παχαίνουν, είναι γεμάτα μαγιονέζα και σος με λίπος και περιττά λάδια, που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ο εξής: δεν πρέπει να ξεπερνάς την κατανάλωση 6 γραμμαρίων αλατιού, 20 γραμμαρίων κορεσμένων λιπαρών και 50 γραμμαρίων ζάχαρης καθημερινά. Αν η ποσότητα ζάχαρης φαντάζει μεγάλη, σκέψου ότι αυτή βρίσκεται κρυμμένη σε όλα τα τρόφιμα και πρέπει να κοιτάζεις προσεκτικά τις ετικέτες για να μετράς την συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεις.

Ας τσεκάρουμε πόσο θρεπτικά και διαιτητικά είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές για κολοτσιό:

Α. Κλαμπ Σάντουιτς:

Θρεπτικά συστατικά: λίγη βιταμίνη C και πρωτεΐνη, περί τις 500 θερμίδες, γύρω στα 20 γραμμάρια λίπους (τα 8 κορεμένα), 4 γραμμάρια σακχάρων και 3 αλατιού.

Το κλαμπ που σου φαίνεται αθώο και απολαυστικό, είναι γεμάτο κοτόπουλο, μπέικον και σος. Έτσι φτάνει να ξεπερνά σε θερμίδες ακόμα και ένα τυπικό γεύμα. Τ λίπη και το αλάτι του είναι υπερβολικά ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά κάνουν οι σος που περιέχει. Το μαρουλάκι που δίνει το πράσινο χρώμα στο πιάτο και η λιγοστή τοματούλα δεν αρκούν για να φέρουν την άνοιξη στη σιλουέτα σου.

Όφελος: 3/10

Β. Σαλάτα του σεφ

Θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και C, πρωτεΐνη, 25 γραμμάρια λιπαρά, Ω-3 λιπαρά περί τις 400 θερμίδες, 3 γραμμάρια ζάχαρη και 2 αλάτι. Δυστυχώς στο εστιατόριο δεν θα βρεις σαλάτα του σεφ που να περιέχει τυρί ή σος με λίγα λιπαρά. Συνήθως, η σαλατίτσα αυτή έρχεται πακέτο με παχυντικό κίτρινο τυράκι, ζαμπόν και αυγό που ανεβάζουν τόσο τα λιπαρά όσο και τις θερμίδες που λαμβάνεις. Έτσι, το λίπος που περιέχει το γεύμα αυτό ξεπερνά και ένα απλό σάντουιτς με μαγιονέζα. Αν επιμένεις στην επιλογή σου, φτιάξε τη μια σαλάτα του σεφ στο σπίτι με πολύ μαρούλι, καθόλου σος και αυγουλάκια από το χωριό.

Όφελος: 4/10

Γ. Σαλάτα του Καίσαρα:

Θρεπτικά συστατικά: ίνες, βιταμίνη C, πρωτεΐνη, ασβέστιο, γύρω στις 300 θερμίδες, 19 γραμμάρια λιπαρά, ελάχιστη ζάχαρη, και 2,5 γραμμάρια αλάτι.

Τα κρουτόν και η παχυντική σος στη σαλάτα του Καίσαρα θα σε γεμίσουν με λιπαρά. Αν το κοτοπουλάκι είναι από το στήθος και βραστό, η επιλογή σου είναι σοφή. Αλλιώς, κλάψτα!Για υγιεινή σος του Καίσαρα, δοκίμασε: 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, 1 κουταλάκι μουστάρδα, 1 κουταλιά λάδι και λίγο σκόρδο αποξηραμένο.

Όφελος: 5/10

Δ. Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο και κοτόπουλο

Θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Θερμίδες γύρω στις 500, λιπαρά που φτάνουν τα 30 γραμμάρια, κοντά στα 4 γραμμάρια αλάτι και στο 1,5 ζάχαρη.

Γενικά οι έτοιμες σαλάτες ζυμαρικών περιέχουν μια ποικιλία υλικών. Στις περισσότερες περισσεύει, το λάδι, η παρμεζάνα και η μαγιονέζα. Άλλωστε, το πέστο από μόνο του ανεβάζει τα λιπαρά στα ύψη ενώ τα ζυμαρικά είναι συνήθως λευκά και όχι ολικής άλεσης. Είναι προτιμότερο να φτιάξεις τη δική σου σαλάτα με ζυμαρικά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγιονέζ λάιτ ή σπιτικό πέστο.

Όφελος: 2/10

Σούπερ διαιτητικές επιλογές σε σαλάτα:

Ρόκα με σπανάκι και 40 γραμμάρια ανθότυρο

Ντάκος με παξιμάδι ολικής, τομάτα και ανθότυρο

Μαρουλοσαλάτα με 3 φέτες γαλοπούλα, 3 φρυγανιές ολικής και 2 κουταλάκια του γλυκού παρθένο ελαιόλαδο

Αραβική πίτα με τόνο και μαρούλι ή ανθότυρο, ντομάτα και ρίγανη

Κ.Π