Εκτός από τις παγίδες που κρύβει σε επαγγελματικό επίπεδο, ο χώρος εργασίας μπορεί να αποτελέσει παγίδα και για τη σιλουέτα σου. Σε πολλές εταιρίες, ίσως και σε αυτή που εργάζεσαι, τα ντελίβερι κάνουν χρυσές δουλειές, και εύκολα μπορείς να παρασυρθείς. Είτε για να σε συμπαθήσουν, είτε για να μην σε πουν ακατάδεκτη, καταβροχθίζεις πίτσες, μπισκότα και σουβλάκια, κάνοντας τη ζυγαριά να αγκομαχάει αργότερα. Ακολούθησε επτά απλούς κανόνες για να διατηρείσαι υγιής και σε φόρμα και στο γραφείο.
1. Το ταπεράκι από το σπίτι: πολλές φορές η πείνα που αισθάνεσαι στις ώρες εργασίας δεν είναι πραγματική. Μπορεί να έχει να κάνει με το άγχος που αισθάνεσαι και που νομίζεις πως θα ξεφορτωθείς μέσω του φαγητού. Για τέτοιες περιπτώσεις, μπορείς να φέρνεις μαζί σου, το ταπεράκι με το σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό. Αν δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, φέρε από το σπίτι τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά (καρότα, σταφύλι ακόμα και μαστίχα), που ξεγελούν την πείνα και την ανάγκη για γλυκό.
2.Κράτα ημερολόγιο φαγητού: αν και θα ακουστεί χαζό, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσεις όλα τα φαγητά που τρως, έστω και για το διάστημα μίας εβδομάδας. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να σημειώνεις τα συναισθήματα που ένιωθες τη στιγμή που έτρωγες το κάθε τρόφιμο. Αυτές οι σημειώσεις θα σου ανοίξουν τα μάτια. Μήπως τρέχεις στο εστιατόριο μετά τις συναντήσεις με το αφεντικό; Μήπως πίνεις μια ντουζίνα παχυντικών φραπουτσίνο πριν από κάθε παρουσίαση; Αφού αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου, θα είναι πιο εύκολο να τις ξεφορτωθείς.
3. Πες ένα ευγενικό όχι: δεν χρειάζεται να βρίσεις όποιον συνάδελφο έχει την καλοσύνη να σε κεράσει ένα μπισκοτάκι ή ένα τυροπιτάκι. Αρνήσου ευγενικά λέγοντας πως κάνεις δίαιτα ή πως έχεις πονόδοντο, πονοκέφαλο, στομαχόπονο.
4. Κάνε ένα πλάνο διατροφής στη δουλειά: δεν μιλάμε τόσο για την επιβολή μιας δίαιτας αλλά για οργάνωση του τι θα τρως όλη την εβδομάδα στη δουλειά. Αν ένας συνάδελφος σε καλέσει σε γεύμα στο διάλειμμα μην αρνηθείς. Ειδικά αν τον βρίσκεις γοητευτικό. Όμως σιγουρέψου πως αυτό που θα παραγγείλεις είναι υγιεινό και νόστιμο. Δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα της τροφής που θα επιλέξεις.
5. Διατροφή βάσει προγράμματος: το τι τρως στο γραφείο είναι στενά συνδεδεμένο με το φόρτο εργασίας που έχεις και την ώρα διαλείμματος που επιβάλλεται για όλους τους υπαλλήλους. Αν γνωρίσεις πως έχει κάποιο επαγγελματικό ραντεβού στις 12 και συνήθως τρως στη μία, μην αμελήσεις το γεύμα. Είναι προτιμότερο να πάρεις το γεύμα σου μία ώρα νωρίτερα, αφού δεν γνωρίζεις με απόλυτη σιγουριά ότι το ραντεβού θα τελειώσει στην ώρα του. Αν δεν πεινάς, κατανάλωσε ένα σνακ που θα μετριάσει την πείνα σου σε περίπτωση που το επαγγελματικό ραντεβού σε βγάλει εκτός προγράμματος. Αν παραμείνεις νηστική, θα την κάνεις την παρασπονδία στο τέλος.
6. Μακρυά από τους αυτόματους πωλητές: τις περισσότερες φορές, περιέχουν ανθυγιεινά προϊόντα άγνωστης προέλευσης και με παραποιημένη ημερομηνία λήξης. Ακόμα και τα ροφήματα τέτοιου είδους, είναι γεμάτα υποκατάστατα ζάχαρης και γάλακτος γεμάτα συντηρητικά. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα συγκεκριμένα μηχανήματα, ζήτα από τον υπεύθυνο παραγγελιών, να εφοδιάσει τους πωλητές με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης και φυσικούς χυμούς.
7. Σωστή υγιεινή: πρόσεξε ιδιαίτερα τους κανόνες υγιεινής στο γραφείο. Μην χρησιμοποιείς τον κοινόχρηστο σφουγγαράκι για το πλύσιμο των ποτηριών, της κούπας ή του πιάτου σου, γιατί αποτελεί εστία βακτηριδίων που θα στρατοπεδεύσουν στο στομάχι σου αργότερα. Καθάρισε πολύ προσεκτικά τον φούρνο μικροκυμάτων πριν αποψύξεις το μεσημεριανό σου σε αυτόν. Αποτελεί ακόμα μια πηγή μικροβίων. Πριν το γεύμα πλύνε προσεκτικά τα χέρια σου, ειδικά όταν εργάζεσαι σε θέση όπου έχεις συχνή επαφή με χρήματα, που επίσης αποτελούν εστία μικροβίων και μολύνσεων.