Πόσες φορές δεν ξέφυγες από μια αυστηρή διατροφική δίαιτα, μόνο για να καταναλώσεις ένα τεράστιο κομμάτι από εκείνο το καυτό σουφλέ σοκολάτας με κρέμα γάλακτος και παγωτό; Δεν φταις εσύ! Όσο απίστευτο και αν σου ακούγεται, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση γλυκισμάτων που ευνοούν τον οργανισμό και δεν επηρεάζουν την προσπάθεια που καταβάλλεις για απώλεια των περιττών κιλών.
Μέσα στο καθημερινό διατροφικό πλάνο που έχεις, τα γλυκά μπορούν να υπολογίζονται ως μέρος των συνολικών υδατανθράκων που καταναλώνεις. Το κλειδί βρίσκεται στην αντικατάσταση άλλων υδατανθράκων όπως το ρύζι, το ψωμί ή οι πατάτες με μια μικρή ποσότητα χαμηλών σε θερμίδες γλυκισμάτων.
Αντικατάσταση υδατανθράκων: για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως το τυπικό βραδινό γεύμα που καταναλώνεις περιλαμβάνει στήθος ψητού κοτόπουλου, μια πατάτα, μια φέτα λευκού ψωμιού, μια σαλάτα λαχανικών και ένα φρούτο. Αν καίγεσαι να φας ένα ατομικό κεκάκι μετά το φαγητό, βγάλε από το γεύμα το ψωμί και το φρούτο. Μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις την πατάτα. Αν νομίζεις πως δεν μπορείς να αξιολογήσεις σωστά την προσθαφαίρεση των υδατανθράκων, παρατήρησε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, για να ενημερωθείς για την πλήρη ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν.
Τεχνητά γλυκαντικά: Μια ακόμα λύση είναι και η κατανάλωση των υποκατάστατων ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών που προσφέρουν τη γλύκα, χωρίς τις θερμίδες της ζάχαρης. Μάλιστα, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν υπολογίζονται ως υδατάνθρακες, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επηρεάζουν το ποσοστό λίπους. Τέτοια γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και το ακεσουλφαμικό κάλιο. Η κατανάλωση των τεχνητών γλυκισμάτων πρέπει να γίνεται με σύνεση, καθώς η υπερκατανάλωση τους έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας.
Φυσικά γλυκαντικά: αν δεν θέλεις να καταφύγεις στα τεχνητά γλυκαντικά, υπάρχει και η λύση των φυσικών υποκατάστατων ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη (θα την βρεις σε βαζάκια), η σορβιτόζη (περιέχεται κυρίως στα σιρόπια), η ξυλιτόλη (χρησιμοποιείται σε τσίχλες, δημητριακά και ζελέ), η λακτιτόλη (επιδόρπια φρούτων, ζελέ, μαρμελάδες).
Σε περίπτωση που δεν μπορείς να νικήσεις την λιγούρα για κάτι γλυκό, με τεχνικές που έχουμε ήδη αναφέρει, όπως το να μιλήσεις με τον αγαπημένο σου στο τηλέφωνο, ή το να βγεις μια βόλτα, είναι προτιμότερο να ενδώσεις σε έναν γλυκό πειρασμό περιεκτικότητας μέχρι 150 θερμίδες και όχι έναν φραπουτσίνο -για παράδειγμα- των 600 θερμίδων, που ισοδυναμεί με γεύμα ολόκληρο.
Η λίστα που προτείνουμε περιλαμβάνει 12 γλυκίσματα που δεν ξεπερνούν τις 150 με 200 θερμίδες:
- Ένα μικρό αμυγδαλωτό (150 θερμίδες)
- Ένα μικρό εκλέρ (200 θερμίδες)
- Ένα μουστοκούλουρο (140 θερμίδες)
- 30 γρ. παστέλι (192 θερμίδες)
- Ένα κομμάτι 40γρ χαλβάς σιμιγδαλένιος (141 θερμίδες)
- Ένα μπολ ζελέ με φρούτα (220 γρ./150 θερμίδες)
- Ένα μικρό μπολάκι κρέμα βανίλιας (200 θερμίδες)
- 2 λουκούμια μπουκίτσες (130 θερμίδες)
- Ένα κομμάτι κέικ καρότου (101 θερμίδες)
- Μια μεγάλη δίπλα με καρύδια και μέλι (100 θερμίδες)
- Ένας μικρός μπεζέ (50 θερμίδες)
- 1 κεσές αγελαδινό γιαύρτι 220 γρ. (120 θερμίδες) με
- 1 κουταλάκι γλυκό κυδώνι (75 θερμίδες)
- ή 1 κουταλιά μέλι (63 θερμίδες)