Μέσα στο κλίμα της προεορταστικής ευφορίας, οι νυχτερινές ή απογευματινές έξοδοι αυξάνονται ταχύτητα. Πάμε για ένα ποτάκι μετά τη δουλειά σου λέει ο ένας, δεν πίνουμε ένα κρασάκι η άλλη, και βρίσκεσαι να κατεβάζεις αρκετά λίτρα αλκοόλ καθημερινά. Αν όμως, δεν προσέξεις την κατανάλωση οινοπνευματούχων, σε βλέπω στην κλινική αποτοξίνωσης, με πολύ πονοκέφαλο και πολλά περιττά κιλά. Το αλκοόλ παχαίνει και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική ενόψει Χριστουγέννων.
Οι κρυμμένες θερμίδες στο αλκοόλ
Το κρασί, η μπύρα, το ουίσκι και όλα τα αγαπημένα μας κοκτέιλ, είναι φτιαγμένα από τη ζύμωση και απόσταξη φυσικού άμυλου και ζάχαρης. Όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, γεγονός που σημαίνει πως περιέχουν και πολλές θερμίδες. Η αριθμητική είναι απλά. Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, τη στιγμή που ένα γραμμάριο υδατάνθρακα περιέχει 4 θερμίδες. Σκέψου πόση ζάχαρη εισέρχεται στον οργανισμό σου, όταν μάλιστα σ' αρέσουν τα λικέρ. Σ' αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν η ετικέτα του ποτού που προτιμάς δεν αναγράφει ότι το συγκεκριμένο ποτό περιέχει ζάχαρη, μπορείς να το καταλάβεις από τη γεύση του. Βέβαια, τα κοκτέιλ έχουν την περισσότερη ζάχαρη από όλα τα ποτά. Η μείξη του καθαρού οινοπνεύματος με διάφορα λικέρ, φρουτοχυμούς και ανθρακικό είναι η απόλυτη συνταγή για να φορτωθείς με άπειρες θερμίδες.
Περιττές θερμίδες που σε κάνουν επιρρεπή στο πάχος
Εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα αλκοολούχα ποτά ενθαρρύνουν τον οργανισμό να συσσωρεύσει παραπάνω λίπος και ζάχαρη. Έπειτα, το αλκοόλ πηγαίνει χέρι-χέρι με όλα τα ανθυγιεινά σνακς όπως είναι τα κράκερ, τα τσιπς, τα μεζεδάκια και οι παχυντικοί, αν και υγιεινοί ξηροί καρποί.
Γιατί το αλκοόλ δεν έχει καμία χρησιμότητα στο ανθρώπινο σώμα;
Τα αρνητικά: το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Αντίθετα, το σώμα σου δεν έχει καμία βιολογική ανάγκη για αλκοόλ. Για να μην μιλήσουμε για τους προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωσή του: κύρωση του ήπατος, ψυχικές και νευρικές διαταραχές αλλά και προβλήματα κοινωνικού περιεχομένου, όπως τα ατυχήματα στη δουλειά ή στην οδήγηση. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά το έμβρυο.
Τα θετικά: έρευνες έχουν δείξει πως το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τουλάχιστον σε ένα μικρό ποσοστό. Δύο ή λιγότερα ποτήρια κόκκινου κρασιού καθημερινά, κρατούν την καρδιά σου υγιή.
Η υγιής κατανάλωση
Αν δεν σου αρέσει το αλκοόλ, μην πιέζεσαι να το καταναλώσεις. Μπορεί να φανείς λίγο ξενέρωτη, αλλά θα κάνεις μεγάλη χάρη στον οργανισμό και στη σιλουέτα σου. Αν όμως, σε ευχαριστεί να πίνεις, φρόντισε να προτιμάς ποτά με το λιγότερο δυνατόν ποσοστό οινοπνεύματος και ζάχαρης. Το κρασί έχει τις λιγότερες θερμίδες απ' όλα και μπορείς να το αναμείξεις με σόδα για να διαρκέσει περισσότερο και να σου δώσει την αίσθηση του κοκτέιλ. Πες όχι στα σφηνάκια, τα λικέρ και τα κοκτέιλ με χυμούς. Όταν γευματίζεις και θέλεις να ξεδιψάσεις, πιες πρώτα ένα ποτήρι νερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να πιείς λιγότερο αλκοόλ στη συνέχεια. Αν βρίσκεσαι σε δίαιτα ή δεν θέλεις να ξεχειλώσεις στις γιορτές, πρόσεξε τις πονηρές θερμίδες σε όλα ποτά που καταναλώνεις.
Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι ουτοπική. Όμως μπορείς να υπολογίζεις τις θερμίδες που παίρνεις:
Ο θερμιδομετρητής του αλκοόλ
Και τα κοκτέιλ (150 ml):
- Μπλάντυ Μέρι = 211 θερμίδες
- Κούμπα Λίμπρε = 135 θερμίδες
- Μαργαρίτα = 145 θερμίδες
- Sex on the beach = 150 θερμίδες
- Black Russian = 125 θερμίδες
- Οργασμός = 165 θερμίδες
- Τεκίλα Σανράιζ = 165 θερμίδες
- Μάι Τάι = 225 θερμίδες
- Ντάκιρι (μπανάνα, φράουλα) = 230 'έως 250 θερμίδες
- Πίνα Κολάντα = 285 θερμίδες
- Μανχάταν = 130 θερμίδες
- Αλεξάντερ: 244 θερμίδες