Μη χαλάς τη ζαχαρένια σου

13.01.2009
Στην συνηθισμένη ερώτηση για το αν προτιμάς να κόψεις το αλάτι ή τη ζάχαρη,η απάντηση που δίνεις είναι αποστομωτική. Χωρίς νερό μπορείς, χωρίς ζάχαρη όχι. Είναι τελικά η ζάχαρη εχθρός του οργανισμού ή αποτελεί μια παρεξηγημένη φίλη. Μάθε όσα θέλεις να ξέρεις για τη ζάχαρη, χωρίς φόβο και πάθος.

Στην συνηθισμένη ερώτηση για το αν προτιμάς να κόψεις το αλάτι ή τη ζάχαρη,η απάντηση που δίνεις είναι αποστομωτική. Χωρίς νερό μπορείς, χωρίς ζάχαρη όχι. Είναι τελικά η ζάχαρη εχθρός του οργανισμού ή αποτελεί μια παρεξηγημένη φίλη. Μάθε όσα θέλεις να ξέρεις για τη ζάχαρη, χωρίς φόβο και πάθος.

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη ξεκινά από το γεγονός πως μπορείς να την πατήσεις μαζί της πολύ εύκολα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο κουταλάκι ζάχαρης που θα βάλεις στον καφέ αλλά σε όλες τις τροφές που κρύβουν μέσα τους τη ζάχαρη χωρίς να το γνωρίζεις τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.


Η ζάχαρη είναι παρούσα σχεδόν σε όλες τις τροφές: μπισκότα, κέικ, γλυκά, επιδόρπια, παγωτά, και προφανώς σε όλα τα έτοιμα φαγητά, τις σος ακόμα και στο κέτσαπ.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές μπορούν να παίξουν ένα τεράστιο παιχνίδι εις βάρος μας και όλα αυτά εξαιτίας της άγνοιας που έχουμε ως καταναλωτές.


Η ρίζα του κακού

Το κακό ξεκινά από το γεγονός πως τα σάκχαρα που περιέχει η ζάχαρη διασπώνται πολύ πιο γρήγορα από αυτά του αμύλου για παράδειγμα και για το λόγο αυτό απορροφώνται τάχιστα από το αίμα. Οι ουσίες που βοηθούν στην εύκολη απορρόφηση είναι:

  • η σακχαρόζη που περιέχεται στην κοινή λευκή ζάχαρη που αγοράζεις από το σούπερ- μάρκετ.

  • η λακτόζη που υπάρχει στο σακχαρούχο γάλα

  • η γλυκόζη και η φρουκτόζη που βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα φρούτα
  • Όπως συμβαίνει με το λίπος, έτσι και η ζάχαρη είναι εμφανής σε κάποιες τροφές στις οποίες την προσθέτεις (καφές, γιαούρτι) αλλά και σε τροφές όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και οι κρέμες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα κρυμμένα σάκχαρα βρίσκουν τον τρόπο να τρυπώσουν στο πιάτο σου και το κακό είναι πως δεν το γνωρίζεις καν.

    Ποιό είναι το κακό με τη ζάχαρη;

  • Αποθηκεύεται ως λίπος

  • Είναι εθιστική

  • Σε κάνει να πεινάς περισσότερο

  • Πάνω απ΄όλα η ζάχαρη αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης παχυσαρκίας και όλων των ασθενειών που συνδέονται με αυτή(διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα).

  • Παρόλο που η ζάχαρη από μόνη της δεν περιέχει πολλές θερμίδες (1 γραμμάριο = 4 θερμίδες), οι περισσότερες τροφές με ζάχαρη, περιέχουν εξίσου υψηλά ποσοστά λίπους (σκέψου απλά τις πάστες και τα παγωτά). Αυτό σημαίνει πως παίρνεις περισσότερη ενέργεια απ' όση χρειάζεσαι πραγματικά που με τη σειρά του ο οργανισμός την αποθηκεύει ως λίπος.


  • Ποιό είδος ζάχαρης να προτιμάς;
    Δείξε την προτίμησή σου σε τροφές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως είναι τα φρούτα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπως π.χ της καστανής ζάχαρης ή του μελιού, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να καθυστερήσεις για λίγο την απορρόφηση των σακχάρων από το αίμα.

    Πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνεις;

    Δεν πρέπει να ξεπερνάς τα 60 γραμμάρια (περίπου πέντε κουταλιές) ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης . Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει τόσο τη ζάχαρη που προσθέτεις στα ροφήματα, όσο και την ποσότητα που ενυπάρχει στις στερεές τροφές ου καταναλώνεις. Για τα φρούτα, 3 μερίδες των 100 με 200 γραμμαρίων καθημερινά είναι αρκετές.

    Έξτρα συμβουλές
    Αν όπως όλες μας, δεν μπορείς να αποφύγεις εκείνο το λαχταριστό κομμάτι κέικ μία στις τόσες, γιατί δεν το φτιάχνεις με τα χεράκια σου; Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την προσθήκη ζάχαρης στο επιθυμητό επίπεδο.

    Έπειτα, μπορείς να προσθέσεις τη ζάχαρη που επιθυμείς και σε άλλες τροφές που καταναλώνεις. Για παράδειγμα, αντί για ένα κουταλάκι ζάχαρης, μπορείς να προσθέσεις ένα κουταλάκια γλυκιάς μαρμελάδας για να συνοδέψεις το γιαούρτι σου. Είναι προτιμότερο από το να αγοράσεις ένα γιαούρτι με έτοιμα κομματάκια φρούτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.