Τεχνητά γλυκαντικά: φίλοι ή εχθροί;

30.11.2014
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προσδίδουν στα τρόφιμα και τα ποτά γλυκιά γεύση, αντίστοιχη με εκείνη της ζάχαρης, ωστόσο παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Όμως, πόσο αθώα είναι και πόσο επικίνδυνα για την υγεία σου;

Από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η σακχαρίνη (Ε 954), που είναι 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες. Εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους υποστηρίζουν την ασφαλειά της και είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 100 χώρες. Το ακεσουλφαμικό κάλιο (E950), ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη που δεν προσδίδει θερμίδες, έχει ελεγχθεί από περισσότερες από 50 μελέτες για την ασφαλή χρήση του και έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ε.Ε. και τον FDA των ΗΠΑ.

Η ασπαρτάμη (E951), της οποίας η ασφάλεια έχει μελετηθεί διεξοδικότερα από κάθε άλλο πρόσθετο τροφίμων, αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, όσες δηλαδή η ζάχαρη. Καθώς είναι 200 φορές γλυκύτερη, χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα αποδίδοντας μηδαμινές θερμίδες.

Το 2006, έπειτα από μελέτες του Ιδρύματος Ramazzini που αμφισβήτησαν την ασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το FDA ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την αναθεώρηση της ασφάλειας της χρήσης της. Να επισημάνουμε ότι η κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με φαινυλκετονουρία.

Το κυκλαμικό οξύ (Ε 952) είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Από το 2006 εκκρεμεί η αίτηση επανέγκρισης της χρήσης του στις ΗΠΑ.

Η σουκραλόζη (Ε955), της οποίας η χρήση εγκρίθηκε το 2000 από την Ευρωπαϊκή αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, είναι 600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί από περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες κατά την τελευταία εικοσαετία.

Ευχαριστούμε την κα Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr