Συνδύασε σωστά, φάρμακα και τροφές

16.02.2009
Όταν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή όταν απλά θέλεις να πάρεις ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο απορείς: τι πρέπει να φας για να μην σε πονέσει το στομάχι σου; Ποιά είναι η αλληλεπίδραση των φαρμάκων με τις τροφές και το αλκοόλ; Τελικά πόσο κακό μπορείς να κάνεις στην υγεία σου καταναλώνοντας φάρμακα χωρίς ν φας κάτι προηγουμένως;

Όταν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή όταν απλά θέλεις να πάρεις ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο απορείς: τι πρέπει να φας για να μην σε πονέσει το στομάχι σου; Ποιά είναι η αλληλεπίδραση των φαρμάκων με τις τροφές και το αλκοόλ; Τελικά πόσο κακό μπορείς να κάνεις στην υγεία σου καταναλώνοντας φάρμακα χωρίς ν φας κάτι προηγουμένως;

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν ή αναστέλλουν τη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων:

Σχεδόν αλήθεια

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που μπορούν να επηρεάσουν την απορροφητικότητα ή αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Τέτοιες ομάδες τροφών είναι :

  • Τα γαλακτοκομικά: ορισμένα αντιβιοτικά αλληλεπιδρούν αρνητικά με το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να απορροφάται μικρότερη ποσότητα αντιβιοτικού από τον οργανισμό. Το ίδιο παρατηρείται και στην φαρμακευτική αγωγή με σίδηρο και στην αλληλεπίδρασή της με τα γαλακτοκομικά είδη( η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται πιο δύσκολα).

  • Χυμοί εσπεριδοειδών: πρώτος και πιο επικίνδυνος φαίνεται πως είναι ο χυμός γκρέιπφρουτ που αλληλεπιδρά με πολλές κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι τα φάρμακα για τη μείωση της κακής χοληστερίνης, εκείνα που περιέχουν οιστρογόνα (αντισυλληπτικά), αλλά και με τα αντισταμινικά. Έπειτα, ούτε ο χυμός πορτοκαλιού είναι αθώος αφού αλληλεπιδρά με κάποια αντιβιοτικά των οποίων μειώνει τη δραστικότητα.


      Τα ηλικιωμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από την αλληλεπίδραση φαρμάκων και τροφών:

      Αλήθεια

      Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν ότι το 5% του πληθυσμού κινδυνεύει από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με συγκεκριμένες τροφές και μάλιστα. πρώτοι στη λίστα έρχονται οι ηλικιωμένοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με χρήση περισσοτέρων του ενός φαρμάκου αλλά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης τα αλκοολικά άτομα, οι έγκυες, τα παιδιά, οι παχύσαρκοι αλλά και όσοι νηστεύουν.


      Όλα τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα πρέπει να λαμβάνονται με «γεμάτο» στομάχι:

      Μύθος

      Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο απορροφάται το κάθε φάρμακο από τον οργανισμό. Εάν ένα φάρμακο απορροφάται από το στομάχι, τότε η παρουσία τροφής στο στομάχι θα αυξήσει την απορρόφησή του, και επομένως τα αποτελέσματα της δράσης του φαρμάκου θα αρχίσουν να εμφανίζονται γρηγορότερα. Όμως, όταν ένα φάρμακο απορροφάται από το έντερο, τότε η ύπαρξη τροφής στο στομάχι θα καθυστερήσει τη διάβασή του στο έντερο, και επομένως θα καθυστερήσει η απορρόφησή του. Έτσι, τα αποτελέσματα της δράσης του φαρμάκου θα καθυστερήσουν να εμφανιστούν.

      Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμάκων μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο:

      Σχεδόν Αλήθεια

      Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν καταναλώνεις αλκοόλ σε συνδυασμό με αντισταμινικά ή ηρεμιστικά. Το αλκοόλ αυξάνει την δραστικότητα αυτών των φαρμάκων και μπορεί να προκαλέσει βλάβη της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Απαγορεύεται να συνδιάζεις το αλκοόλ με οποιοδήποτε υπνωτικό, αγχολυτικό, αντικαταθλιπτικό, αντισταμινικό ή οποιοδήποτε ψυχοφάρμακο. Αντίθετα, όσον αφορά τα αντιβιοτικά, επιστημονικά δεν έχει βρεθεί κάποια αλληλεπίδρασή τους με το αλκοόλ.


      Φυσικά προϊόντα και θεραπευτικά βότανα + φαρμακευτική αγωγή:

      Είναι πιθανή η εμφάνιση προβλημάτων

      Υπάρχουν κάποια φυσικά προϊόντα που αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το Τζίνσεκ μπορεί να επιτείνει την υπογλυκαιμική δράση αντιδιαβητικών φαρμάκων, το σκόρδο σε συνδυασμό με αντιπηκτικά αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, αλλά και η βαλεριάνα επιτείνει τη δράση ορισμένων κατασταλτικών φαρμάκων του κεντρικού νευρικού συστήματος.