Τροφές για να δείχνεις παιδούλα

28.06.2010
Μήπως σκοπεύεις ν' αφήσεις και φέτος τις ακτίνες UV να γεράσουν την επιδερμίδα μας πριν την ώρα της; Όχι, φυσικά! Φέτος και με την κατάλληλη διατροφή θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική και φρέσκια!

Μήπως σκοπεύεις ν' αφήσεις και φέτος τις ακτίνες UV να γεράσουν την επιδερμίδα μας πριν την ώρα της; Όχι, φυσικά! Φέτος και με την κατάλληλη διατροφή θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική και φρέσκια!

1. Φραουλιάσαμε: όσο περισσότερη βιταμίνη C καταναλώνεις, τόσο βοηθάς στην εξαφάνιση των ρυτίδων που εμφανίζονται από το χρόνο αλλά και στην ξηρότητα της επιδερμίδας. Έρευνα που έγινε το 2007 και δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Clinical Nutrition" έδειξε πως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως είναι οι φράουλες, δρουν καταπραϋντικά για την επιδερμίδα εξαιτίας της ικανότητάς τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει και την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Εκτός από τις φράουλες: μπορείς να καταναλώσεις παπάγια, μπρόκολο και πορτοκάλια.

2. Ντοματούλα και χαρά: οι ντοματούλες χρωστούν το ερυθρό τους χρωματάκι στη λυκοπένη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει το δέρμα λείο. Σε έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο "European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics", οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως από τα 20 άτομα που εξέτασαν, εκείνα που εμφάνιζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση λυκοπένης, είχαν και την πιο φρέσκια και λεία επιδερμίδα.

Εκτός από τις ντομάτες, πες ναι στα καρότα και το καρπούζι.

3. Τόνος κι έγινε: η κατανάλωση τόνου, πλούσιου σε Ω-3 λιπαρά (θα τα βρεις και στις σαρδέλες ή το σολομό) μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση νεανικής όψης της επιδερμίδας σου χάρη στη δράση του εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA) που έχει αποδειχτεί πως διατηρεί αυξημένα τα επίπεδα του φυσικού κολλαγόνου.

4. Παρθένο ελαιόλαδο: πέρασαν ήδη τέσσερις δεκαετίες από τότε που ερευνητές από 7 χώρες συνεργάστηκαν σε μια έρευνα που έδειξε πως τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου ήταν υπεύθυνα για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου με δείγμα κατοίκων από την δικιά μας Κρήτη. Τώρα πια, γνωρίζουμε πως το λαδάκι περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

5. Γιουρτάκι στραγγιστό: το 1970 στη Σοβιετική Γεωργία φημολογούνταν πως υπήρχαν οι περισσότεροι μαθουσάλες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Άρθρα εκείνης της εποχής υποστήριζαν πως το μυστικό για τη μακροζωία των εκεί κατοίκων ήταν το απαραίτητο στη διατροφή τους γιαούρτι. Παρ' όλο που οι αντιγηραντικές ιδιότητες του γιαουρτιού δεν επαληθεύτηκαν ποτέ τουλάχιστον επιστημονικά, το γιαούρτι παραμένει πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ταυτόχρονα, το γιαούρτι περιέχει καλά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης των εντερικών ασθενειών που χτυπούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

6. Στα καρύδια σου: πρόσφατη έρευνα ενός συγκεκριμένου κύκλου χορτοφάγων και οπαδών της υγιεινής διατροφής, έδειξε πως η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα με δύο χρόνια περισσότερης ζωής κατά μέσο όρο. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και τα οφέλη τους είναι παρόμοια με εκείνα του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα, τα καρύδια και οι ξηροί καρποί γενικότερα είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά λειτουργώντας σαν φυσικό λίφτινγκ για την επιδερμίδα.

7. Λίγο κρασί: η κατανάλωση κρασιού με μέτρο μπορεί να σου προσφέρει προστασία απέναντι στα προβλήματα της καρδιάς, την εμφάνιση διαβήτη αλλά και την απώλεια μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον κι πέρα από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρασί φαίνεται πως περιέχει ενώσεις που επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων του οργανισμού και της επιδερμίδας!

Κ.Π