Λιπαρά, διατροφή και καρδιά

13.04.2009
Νέα δεδομένα για τη σημασία της ποιότητας των λιπαρών στη διατροφή και την υγεία της καρδιάς, καθώς και νέες συστάσεις για την πρόσληψή τους

Παρουσιαστηκαν οι νέες εξελίξεις που αφορούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τη Β’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009. Στην εκδήλωση προέδρευσαν οι κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, και κ. Γεώργιος Ζέρβας, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κα Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια, Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχν. Τροφίμων, Γεωπ. Παν. Αθηνών, τόνισε ότι για τη διατήρηση της υγείας είναι σημαντικό να προσδιορίζεται και η ποιότητα των προσλαμβανόμενων λιπαρών.

Συγκεκριμένα, συστήνεται τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6) να συνεισφέρουν το 6%-10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενώ τα κορεσμένα θα πρέπει να περιορίζονται στο 10% και τα trans λιπαρά στο 1%. Για τη ρεαλιστική υιοθέτηση των συστάσεων από τους καταναλωτές, θα πρέπει να προταθεί η αντικατάσταση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα ή trans λιπαρά οξέα, όπως είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης υψηλών λιπαρών, και η πρόκριση τροφίμων τα οποία παρέχουν ακόρεστα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαιόλαδο, άλλα φυτικά έλαια αλλά και παράγωγά τους όπως η μαργαρίνη.

Ο κ. Ιωάννης Λεκάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, Β’ Καρδ. Κλινικής Παν. Γεν. Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, εστίασε στην πρόσληψη των απαραίτητων ω-6 πολυακορέστων λιπαρών οξέων, η οποία μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, συμβάλλοντας στον έλεγχο παραγόντων κινδύνου καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει την πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση, βάσει μελετών παρατήρησης αλλά και τυχαιοποιημένων μελετών σε ανθρώπους. Για τον ρόλο των λιπαρών στην παιδική ηλικία τόσο για την ομαλή ανάπτυξη όσο και για την πρόληψη της παχυσαρκίας, μίλησε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχν. Τροφίμων, Γεωπ. Παν. Αθηνών & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακών Νόσων, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία προκύπτει σχέση μεταξύ του Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) στην παιδική ηλικία και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή (1). Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε δίαιτες που η πρόσληψη λιπαρών πλησιάζει το 40% επί της ενέργειας να αποφεύγονται, γιατί αν και μπορεί να μην επηρεάζουν το ΔΣΜ, ενδέχεται να αυξάνουν το λιπώδη ιστό.

Ετσι, πρότεινε να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, ζωικών λιπαρών και βουτύρου και να αυξηθεί η πρόσληψη λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, ελαιόλαδο και φυτικές μαργαρίνες. Με δεδομένο ότι προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα είναι η ρεαλιστική υιοθέτηση των συστάσεων, η οποία βασίζεται στην απλή και αποτελεσματική επικοινωνία, στην ημερίδα συμμετείχε ως ομιλητής ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, Food Writer, ο οποίος με παραστατικό τρόπο υπέδειξε απλούς τρόπους ένταξης των απαραίτητων λιπαρών στην καθημερινή διατροφή και μαγειρική.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ