Νέα για πάντα; Οι 5 μαγικές τροφές

15.05.2009
Παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε ή να γυρίσουμε το χρόνο πίσω (όχι ακόμα τουλάχιστον), μπορούμε να παρατείνουνε τα χρόνια που διατηρούμαστε όμορφες και λαμπερές. Υπάρχουν πέντε τροφές που κάνουν θαύματα και υπόσχονται να σε διατηρήσουν φρέσκια πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύεις. Αξίζει να τις δοκιμάσεις:

Παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε ή να γυρίσουμε το χρόνο πίσω (όχι ακόμα τουλάχιστον), μπορούμε να παρατείνουνε τα χρόνια που διατηρούμαστε όμορφες και λαμπερές. Υπάρχουν πέντε τροφές που κάνουν θαύματα και υπόσχονται να σε διατηρήσουν φρέσκια πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύεις. Αξίζει να τις δοκιμάσεις:

1. Ντοματούλα κανείς: τι να πει κανείς γι' αυτό το λαχταριστό λαχανικό (καθ' υπέρβαση λαχανικό αφού ανήκει στα φρούτα). Όχι μόνο ξεχωρίζει για την ευωδία του αλλά και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην υγεία σου. Η κόκκινη οργανική ουσία λικοπίνη που υπάρχει στις τομάτες έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση που κάνει πολύ καλό στη όρασή σου. Η λικοπίνη απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό όταν οι τομάτες ψήνονται. Μια μέτρια ντομάτα περιέχει βιταμίνη C, K και Α, σίδηρο και κάλιο. Μια μέτρια ντομάτα μπορεί να εξασφαλίσει στον ανθρώπινο οργανισμό περίπου το 50% των καθημερινών αναγκών του σε βιταμίνη C.

Σε κρατά νέα γιατί: βοηθά στη διατήρηση υγιών δοντιών, οστών, της επιδερμίδας, των μαλλιών, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου.

2. Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα: δεν είναι τυχαία η ισχύς του ωραίου αυτού γνωμικού εδώ και πολλά χρόνια. Η φλαβονόλη που περιέχουν τα μήλα σε μεγάλες ποσότητες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Πέρα από το γεγονός πως σε προφυλάσσουν από την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων, τα μήλα φροντίζουν ιδιαίτερα την υγεία του τριχωτού της κεφαλής σου και προλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε κρατά νέα γιατί: βοηθά στην καλή υγεία των οστών, προλαμβάνει το Αλτζχάιμερ και μειώνει την χοληστερίνη. Παράλληλα, τα μήλα συνδέονται και με την πρόληψη εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και διαβήτη αλλά και με την επίτευξη απώλειας βάρους γρηγορότερα.

3. Φρούτα του δάσους: όλα τα φρούτα του δάσους θεωρούνται οι υπερτραφές της νεότητας. Γεμάτα αντιοξειδωτικά στοιχεία, με φυσικά γλυκαντικά στοιχεία, όλα τα φρούτα της ομάδας αυτής είναι το καλύτερο σνακ μέσα στη μέρα. Ένα φλιτζάνι φράουλες για παράδειγμα, περιέχει 100 μιλιγκράμ βιταμίνης C όσο δηλαδή και ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού.

Σε κρατούν νέα γιατί: βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου, της γλυκόζης στο αίμα αλλά δρουν θετικά και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στη βελτίωση της όρασης.

4. Λευκό τσάι: το λευκό τσάι είναι πολύ καλύτερο από το πράσινο κι αυτό στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το λευκό τσάι παράγεται από πιο ώριμα και ενυδατωμένα φύλλα διατηρώντας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με το λευκό. Πιες τουλάχιστον ένα φλιτζάνι λευκού τσαγιού καθημερινά.

Σε κρατά νέα γιατί: βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερόλη , προστατεύει την καρδιά, δυναμώνει τα οστά και δόντια και διατηρεί την φρεσκάδα της επιδερμίδας.

5. Μπαχάρια: μπαχαρικά όπως είναι η κανέλα προσφέρουν τόσα στην υγεία και ευεξία σου που δεν συγκρίνονται με την μικρή ποσότητα που χρειάζεται να καταναλώνεις καθημερινά. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και τη χοληστερίνη ενώ βελτιώνει την καλή λειτουργία του εντέρου εξαιτίας του σιδήρου που περιέχει. Η πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, τα μπαχαρικά δίνουν γεύση στο φαγητό και σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε κρατούν νέα γιατί: το τζίτζερ ελαττώνει τη ναυτία και τις ζαλάδες και σε διώχνει την αρθρίτιδα. Η κανέλα καταπολεμά την πίεση και την χοληστερίνη και η πάπρικα επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνων.