Τα πάχη μου, τα άγχη μου!

25.05.2009
Νομίζεις πως για τα κιλά που παίρνεις ευθύνεται μονάχα το στόμα σου που δεν λέει να σταματήσει να καταναλώνει τροφές; Έχεις σκεφτεί πως ο χειρότερος εχθρός σου δεν είναι η ζυγαριά αλλά ο φόβος να ανέβεις πάνω της; Μήπως το στρες και το άγχος σε κάνει να τρως; Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να παχαίνεις πρώτα το μυαλό και μετά το κορμί σου!

Νομίζεις πως για τα κιλά που παίρνεις ευθύνεται μονάχα το στόμα σου που δεν λέει να σταματήσει να καταναλώνει τροφές; Έχεις σκεφτεί πως ο χειρότερος εχθρός σου δεν είναι η ζυγαριά αλλά ο φόβος να ανέβεις πάνω της; Μήπως το στρες και το άγχος σε κάνει να τρως; Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να παχαίνεις πρώτα το μυαλό και μετά το κορμί σου!

1. Το πρόβλημα: αγχώνεσαι πάρα πολύ
Όταν αγχώνεσαι το σώμα σου παράγει σε πολύ μεγάλες ποσότητες την ουσία κορτιζόλη που ευθύνεται για την άνοδο της αρτηριακής πίεσης αλλά και για την αύξηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η υπερπαραγωγή της κορτιζόλης διεγείρει το αίσθημα της πείνας και της λιγούρας και έτσι παχαίνεις.

Τι να κάνεις: κάθε φορά που νιώθεις να σε πνίγει το άγχος, ασκήσου ή ρίξτο στη γιόγκα ή το πιλάτες που θα βοηθήσει και την ψυχική σου ισορροπία.

2. Το πρόβλημα: η ζυγαριά είναι ο εχθρός σου
Η ζυγαριά μπορεί να φαίνεται στα μάτια σου σαν κάτι πολύ τρομακτικό, αλλά το να ζυγίζεσαι τακτικά θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος. Παρόλα αυτά, το πολύ πολύ συχνό ζύγισμα (100 φορές την ημέρα) μπορεί να φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα αφού κινδυνεύεις να υπολογίζεις την αξία σου μέσα από το νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά.

Τι να κάνεις: ζυγίσου μια φορά την εβδομάδα. Το βάρος σου μπορεί να διαφέρει κατά μισό κιλό περίπου αφού επηρεάζεται άμεσα από το νερό και τις τροφές που κατανάλωσες πριν το ζύγισμα. Έπειτα, εκτός από τη ζυγαριά που τόσο σε τρομάζει, μπορείς να βλέπεις πως σου πηγαίνουν τα ρούχα σου που είναι ένας δείκτης για το αν έχεις παχύνει.

3. Το πρόβλημα: είσαι πολύ ''κρυουλιάρα''
Όταν κρυώνεις, το σώμα σου επιθυμεί να καταναλώσει τροφές με βαρύ θερμιδικό φορτίο. Αυτό θυμίζει λίγο τη διατροφή με πολλά λίπη που έκανα οι άνθρωποι στην εποχή των παγετώνων για να επιβιώνουν. Εφόσον το ζήτημα της επιβίωσης δεν ισχύει για εσένα, αυτή η κρυάδα μόνο σε παχαίνει.

Τι να κάνεις: πρόσθεσε ένα μάθημα γυμναστικής μια φορά την εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα χρειαστεί να εντάξεις και μια σαλάτα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Η σαλάτα θα σε χορτάσει χωρίς περιττές θερμίδες, ενώ και ένα σνακ που θα κουβαλάς μαζί σου, θα σε γλυτώσει από περιττές κρεπάλες.

4. Το πρόβλημα: δεν κοιμάσαι αρκετά
Όταν είσαι κουρασμένη, το σώμα σου αποζητά τις απαραίτητες θερμίδες για να έχει τα εξίσου απαραίτητα ενεργειακά καύσιμα για να κινείται. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, καταπονείς τον εαυτό σου και του δημιουργείς αυτό το ψεύτικο αίσθημα πείνας που σε παχαίνεις όπως για παράδειγμα το ''βρώμικο φαγητό'' μετά από ένα ξενύχτι στα μπουζούκια.

Τι να κάνεις: πρέπει να κοιμάσαι 6 με 8 ώρες και όχι λιγότερο. Αν νιώθεις εξάντληση και κούραση, κοιμήσου έστω για ένα τέταρτο για να πάρεις δύναμη και να κόψεις την πείνα.

5. Το πρόβλημα: σε παρασύρουν οι κακές παρέες
Όταν βρίσκεσαι με φίλους ή στο πατρικό σου, παρασύρεσαι και τρως ό,τι βρεθεί μπροστά σου, επειδή βλέπεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Τι να κάνεις: κάθε φορά που ξέρεις πως θα βγεις με φίλους ή θα μαζευτείτε σε κάποιο σπίτι, πάρε μαζί σου το υγιεινό φαγητό που θα ετοιμάσεις για τον εαυτό σου. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι με φίλους μόνο για φαγητό ή ποτό. Οργανώστε να τρέξετε μαζί ή να κάνετε ένα περίπατο με ποδήλατο που και αδυνατίζει και προσφέρει μια εποικοδομητική εμπειρία στη φύση.

Από την Κατερίνα Πατούλια