Τροφές-ασπίδα για τη γρίπη

28.08.2009
Τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί ένας στους τρεις Έλληνες. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να μας πιάνει πανικός. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατευτούμε αποτελεσματικά: υγιεινότερος τρόπος ζωής, συστηματική προσωπική υγιεινή, αποφυγή ακραίων διαιτών που αποδυναμώνουν τον οργανισμό, σωστή διατροφή με έμφαση στις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί ένας στους τρεις Έλληνες. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να μας πιάνει πανικός. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατευτούμε αποτελεσματικά: υγιεινότερος τρόπος ζωής, συστηματική προσωπική υγιεινή, αποφυγή ακραίων διαιτών που αποδυναμώνουν τον οργανισμό, σωστή διατροφή με έμφαση στις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες τροφές μάς προστατεύουν;
Αρχικά θα πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Τροφές-«εξολοθρευτές» των ιών

1. Αβγό: πηγή πρωτεϊνών, από τις οποίες φτιάχνονται τα αντισώματα, βιταμινών Α και Β, ψευδαργύρου και DHA, ω-3 λιπαρού οξέος απαραίτητου για την ανοσοπροστασία των νευρικών κυττάρων.

2. Ακτινίδιο, βατόμουρα, λεμόνι, πορτοκάλι: πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχείων με ρόλο-«κλειδί» στην καταπολέμηση των ιών.

3. Ανανάς και παπάγια (φρέσκα): περιέχουν σημαντικά ενεργά ένζυμα, βρωμελίνη και παπαΐνη αντίστοιχα, με αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες, καθώς και βιταμίνες Β που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

4. Βερίκοκα, καρότα, κολοκύθες, μάνγκο: πλούσια σε καροτένια, προβιταμίνη Α και άλλα φυτοθρεπτικά. Θρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα δέρματος και ρινικών βλεννογόνων, ενισχύοντας και προστατεύοντας έτσι τα τοιχώματα των φυσικών φίλτρων της αναπνευστικής οδού, από όπου προσπαθούν να εισβάλουν οι ιοί.

5. Γιαούρτι παραδοσιακό, ξινόγαλο και κεφίρ: τα «φιλικά» βακτήριά τους (προβιοτικά) συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της μικροβιακής χλωρίδας, επομένως και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

6. Κοτόσουπα: μεταβάλλει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων, καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.

7. Κρεμμύδια, πράσα, μήλα: περιέχουν κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιική, αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση, που προστατεύει βλεννογόνους και πνεύμονες. Υψηλότερα ποσά κουερσετίνης ανευρίσκονται στα κόκκινα κρεμμύδια.

8. Μυρωδικά και βότανα: όλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδίως όμως η ρίγανη, ο κρόκος Κοζάνης και το τσάι, καθώς και σε ουσίες με άμεση και έμμεση δράση κατά των ιών.

9. Πιπεριές κόκκινες και πορτοκαλί: περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, πιπερόλη και καψαϊκίνη, που δρουν αντιοξειδωτικά και αντιικά, κινητοποιώντας τα μακροφάγα κύτταρα να «καταβροχθίσουν» τους παθογόνους ιούς-εισβολείς.

10. Ρέγκα, σαρδέλες, σκουμπρί, στρείδια: καλές πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10. Η παραμικρή έλλειψη ψευδαργύρου ή Q-10 αποδυναμώνει τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.

11. Σκόρδο: αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα φυσικό αντιβιοτικό. Χάρη στην ουσία αλλισίνη που περιέχει, καταπολεμά ιούς και βακτήρια σε χρόνο μηδέν, αρκεί να καταναλωθεί ωμό ή ελάχιστα μαγειρεμένο.

12. Σταφίδες κορινθιακές: έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη C σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ξερά φρούτα αλλά και από το σπανάκι, που επίσης «στηρίζει» το ανοσοποιητικό.

13. Φύκια (σπιρουλίνα, χλωρέλλα κ.ά.): περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών («super foods»), αυξάνουν τη δραστικότητα των λευκοκυττάρων, βοηθούν στην αποβολή ιών και τοξικών από τον οργανισμό.

Πώς πρέπει να τρώμε;

Καθημερινά: πίνουμε πολύ νερό και υγρά όπως χυμούς, σούπες, ζωμούς και τσάι. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος, ωμά ή στον ατμό. Προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο, φύτρα σπόρων, φύκια και μυρωδικά σε σαλάτες και φαγητά. Δημητριακά, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ωμό ελαιόλαδο με μέτρο.

Σχεδόν καθημερινά: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί, εάν ήδη πίνουμε, και όχι ως σύσταση για να το αρχίσουμε.

Από 2-3 φορές εβδομαδιαίως: αβγά, ψάρια ή θαλασσινά (προτιμότερο βραστά), ψαχνό πουλερικών και όσπρια.

Μία φορά εβδομαδιαίως: ψαχνό κόκκινου κρέατος, σε μικρή ποσότητα.

Αντικαθιστούμε: τα τυποποιημένα σνακ με ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Το πιο βασικό: αποφεύγουμε δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, που προκαλούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το πολύ γρήγορο αδυνάτισμα και τις συχνές αυξομειώσεις βάρους.

Οι πληροφορίες είναι καθαρά ενημερωτικές και δεν υποκαθιστούν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ούτε τις εξατομικευμένες συμβουλές των ιατρών.

Από τον Σταύρο Δεδούκο