Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Ποιό να επιλέξεις;

07.12.2011
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Αν προσπαθήσεις να απαντήσεις στο επίκαιρο ερώτημα «πόσες ακριβώς θερμίδες έχει ένας κουραμπιές και πόσες ένα μελομακάρονο;» θα πάρεις πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Κι αυτό είναι μέχρις ενός σημείου λογικό, αφού τα συγκεκριμένα γλυκά παρασκευάζονται με διάφορες παραλλαγές υλικών και σε διαφορετικά μεγέθη, από «μπουκίτσες» μέχρι «γίγας», επομένως μπορεί να υπάρχει σημαντική διακύμανση στη θερμιδική τους απόδοση ανάλογα με τη συνταγή, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιοι νεωτερισμοί, π.χ. η προσθήκη σοκολάτας στα μελομακάρονα, που σχεδόν διπλασιάζει τις θερμίδες τους.

Εντούτοις, όταν φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, και τα δύο έχουν κατά βάση παρόμοιας σύστασης υλικά και οι θερμίδες τους διαφέρουν ελάχιστα ανά ιδίου βάρους τεμάχια, με το μελομακάρονο να έχει ελαφρώς περισσότερες, γιατί το ελαιόλαδο και τα καρύδια είναι ενεργειακά πυκνότερα από το βούτυρο και τα αμύγδαλα.

Ωστόσο, το μελομακάρονο είναι σαφώς πιο υγιεινό από τον κουραμπιέ, γιατί δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά του είναι κυρίως μονοακόρεστα (από το ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (από τα καρύδια). Αντίθετα, το λίπος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κουραμπιέ είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου βούτυρο, το οποίο του προσδίδει πιο πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, συστατικά που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα, εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον πλεονεκτήματα του μελομακάρονου είναι ότι δεν περιέχει μόνο ζάχαρη, αλλά και μέλι (πιο υγιεινό), καρύδια (πηγή ω-3 λιπαρών, αμινοξέων και βιταμινών Β), χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού (πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονειδή) και τριμμένα κανελογαρίφαλα (συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου).

Συμπέρασμα:

  • Εάν θέλεις το πιο υγιεινό, η ενδεικνυόμενη επιλογή είναι το μελομακάρονο, γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
  • Εάν σε ενδιαφέρει κυρίως η γεύση, επίλεξε όποιο από τα δύο γλυκά επιθυμείς, αν γίνεται στο μικρότερο δυνατό μέγεθος, και περιορίσου σε ένα κομμάτι ημερησίως.

Προσοχή όμως: Φτιάξε ή αγόρασε λογικές ποσότητες μελομακάρονων και κουραμπιέδων, γιατί, καθώς μπορεί να περάσουν πολλές ημέρες από την παρασκευή μέχρι την κατανάλωσή τους, η γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά υποβαθμίζονται.

Μέση διατροφική αξία*

Βάρος τεμαχίου 5g Κουραμπιές Μελομακάρονο
Θερμίδες 184 187
Πρωτεϊνες (g) 1 1
Υδατάνθρακες (g) 27 29
Λιπαρά (g) 8 7
Κορεσμένα λιπαρά (g) 4 1
Χοληστερίνη (mg) 15 0
Αλκοόλ ίχνη ίχνη
Φυτικές ίνες (g) 1 1

* Με βάση παραδοσιακές συνταγές