Τροφές-πρωταθλήτριες στο αδυνάτισμα (Νο2)

25.02.2010
Σίγουρα, κατά καιρούς έχεις διαβάσει για τροφές που καίνε το λίπος, τροφές που αδυνατίζουν, τρόφιμα που υπόσχονται να σε κάνουν αδύνατη και σέξι. Όμως, τροφές από δω, τροφές από εκεί, μπερδεύτηκες. Το WomenOnly συγκέντρωσε τις καλύτερες, τις τροφές που βγαίνουν πρωταθλήτριες στον αγώνα του αδυνατίσματος.

Σίγουρα, κατά καιρούς έχεις διαβάσει για τροφές που καίνε το λίπος, τροφές που αδυνατίζουν, τρόφιμα που υπόσχονται να σε κάνουν αδύνατη και σέξι. Όμως, τροφές από δω, τροφές από εκεί, μπερδεύτηκες. Το WomenOnly συγκέντρωσε τις καλύτερες, τις τροφές που βγαίνουν πρωταθλήτριες στον αγώνα του αδυνατίσματος.

11. Τυράκι κοτατζ: μόλις μισό φλιτζάνι τυριού κότατζ χαμηλών λιπαρών, σου προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης με μόλις 81 θερμίδες. Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη περισσότερο από κάποιο άλλο θρεπτικό στοιχείο, γεγονός που σε βοηθά να διατηρείς τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνεις, χωρίς να αισθάνεσαι πιεσμένη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου "Purdue" της Ιντιάνα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη (30% των συνολικών θερμίδων στη διατροφή τους) είδαν αύξηση του μυικού τους όγκου και κινητοποίηση του μεταβολισμού τους ενώ ταυτόχρονα βρήκαν ευκολότερο το να κόψουν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν σε σχέση με όσες είπαν όχι στην πρωτεΐνη (καταναλώνοντας μόλις 18% ποσότητας πρωτεϊνών στην συνολική ποσότητα θερμίδων που λάμβαναν καθημερινά).

12. Σκόρδο και κρεμμύδια: διαλύουν το λίπος και τη χοληστερίνη, εξοντώνουν τα μικρόβια και τους μύκητες και προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ταυτόχρονα, τα γεύματα που περιλαμβάνουν σκορδάκι μειώνουν την όρεξη, ενώ παχύσαρκα άτομα που έβαλαν το σκόρδο στη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 9 κιλά σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα που έχασαν μόλις 1 κιλό. Όπως φαίνεται οι καυτές και δυναμικές γεύσεις, όπως αυτή του σκόρδου και των λοιπών μπαχαρικών, κάνουν το φαγητό νοστιμότερο και άρα σε κρατούν χορτάτη για περισσότερο.

13. Κουρκούμη: απαραίτητο συστατικό της ινδικής κουζίνας, είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Δυνα­μώνει το συκώτι και βοηθάει τον οργανισμό να κάψει το λίπος.

14. Φακές: οι θαυματουργές φακές μπορούν να ρίξουν τη φουσκωμένη κοιλίτσα πολύ γρήγορα. Έχουν πολλές πρωτεΐνες και σίδηρο, 2 συστατικά που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου. Η κατανάλωση φακής προλαμβάνει την έκκριση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί την αποθήκευση του λίπος στο σώμα και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

15. Λαδάκι το παρθένο: το παρθένο ελαιόλαδο και τα υγιή λίπη που περιέχει, επιταχύνουν τον κορεσμό ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το ελαιόλαδο έχει και αντιφλεγμονώδη δράση η οποία σχετίζεται με την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Βάλε μια κουταλίτσα λάδι στις σαλάτες σου, για να αυξήσεις την αντιοξειδωτική δράση των λαχανικών, όπως υποστηρίζει και σε έρευνα που δημοσίευσε το "British Journal of Nutrition".

16. Παρμεζάνα ιταλιάνα: έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Clinical Nutrition"έδειξε ότι οι γυναίκες ου καταναλώνουν μια μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων καθημερινά, είχαν λιγότερες πιθανότητας να πάρουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου. Η δράση τους αυτή οφείλεται στο λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, το οποίο βοηθά στην καύση του λίπους και η παρμεζάνα είναι ό,τι πιο νόστιμο διαθέτουμε στα γαλακτοκομικά!

17. Πίσω έχει η αχλάδα: τα αχλάδια σου δίνουν την δόση σιδήρου που χρειάζεσαι (5,5 γραμμάρια για ένα μετρίου μεγέθους αχλάδι) ποσότητα ου σε βοηθά να παραμένεις χορτάτη για περισσότερο. Αλλά η θαυματουργή δράση του αχλαδιού δεν σταματά εκεί. Μια έρευνα εκ Βραζιλίας υποστηρίζει ότι ένα γκρουπ γυναικών που έβαλα τα αχλάδια στο καθημερινό διαιτολόγιό τους έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με το έτερο γκρουπ περιέλαβε μπισκότα ολικής άλεσης που είχαν τις ίδιες θερμίδες.

18. Πιπέρι καγιέν: αυτό το καυτερό μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο της υπερβολικής ινσουλίνης στον οργανισμό, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα.

19. Θα σου πετάξω ντομάτες: κάθε φορά που απολαμβάνεις την ντοματούλα σου, σε όποια μορφή κι αν το επιθυμείς, το σώμα σου απελευθερώνει την ορμόνη χολεκυστοκινίνη, η οποία τεντώνει τη βαλβίδα ανάμεσα στο στομάχι και το έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού που νιώθεις, κάνοντάς σε πιο ισχυρή απέναντι στις λιγούρες.

20. Πάχυνες; Ξίδι: σταμάτα να σκέφτεσαι πώς θα νοστιμέψεις φαγητά και σαλάτες και πες ένα μεγάλο ναι στο ξιδάκι. Το ξίδι είναι νόστιμο και δεν περιέχει θερμίδες ενώ τελευταία έρευνα που έγινε δείχνει ότι η προσθήκη ξιδιού σε κάθε γεύμα, δίνει γεύση και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα! Οπότε, πιες ξίδι και πες αντίο σε ινσουλίνη και άρα και στο λίπος!


Aπό την Κατερίνα Πατούλια