«Έγκλημα»... χωρίς τιμωρία!

16.03.2010
Αν θεωρούμε την απόλαυση ενός γλυκού ως «βαρύ έγκλημα» κατά της σιλουέτας μας, ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε πιο light λύσεις ώστε να... ελαφρύνουμε και την... ποινή!

ΑDVERTORIAL

Αν θεωρούμε την απόλαυση ενός γλυκού ως «βαρύ έγκλημα» κατά της σιλουέτας μας, ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε πιο light λύσεις ώστε να... ελαφρύνουμε και την... ποινή!

Μήπως υποφέρετε κι εσείς από το σύνδρομο «μπουκιά κι ενοχή»; Μήπως συνηθίζετε να τιμωρείτε αυστηρά τον εαυτό σας, με την ποινή της στέρησης, για κάθε γλυκιά απόλαυση που του προσφέρετε; Μήπως κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά δίνετε όρκο αποχής από τα γλυκά, ξέροντας προκαταβολικά ότι είναι αδύνατο να τον τηρήσετε;
Ο φαύλος κύκλος απόλαυση-τιμωρία είναι γνώριμος σε κάθε γυναίκα που δίνει τη μάχη για τη μείωση ή τη διατήρηση του βάρους της. Ειδικά τώρα που έρχεται η εποχή της... αποκάλυψης του μαγιό, το άγχος των κιλών κορυφώνεται κι ο δείκτης της ζυγαριάς γίνεται ένας απειλητικός εχθρός!

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και η απόλυτη στέρηση είναι αντίστοιχα «εχθρική» απέναντι στη σιλουέτα μας: μπορεί όχι μόνο να μας δυσκολέψει να συνεχίσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την προσπάθεια να ελέγξουμε το βάρος μας, αλλά και να μας οδηγήσει στο αντίθετο άκρο των καταχρήσεων όλων αυτών που στερηθήκαμε».
Από την άλλη πλευρά, πολλοί από εμάς έχουμε λόγο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, είτε επειδή πάσχουμε από ασθένειες όπως ο διαβήτης, είτε, απλώς, επειδή δεν θέλουμε να επιβαρυνόμαστε με πολλές θερμίδες.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας μία εναλλακτική επιλογή που θα συνδυάζει τη δυνατότητα της «γλυκιάς» απόλαυσης με τη διασφάλιση της σιλουέτας μας! Τέτοια επιλογή είναι πολλά από τα τρόφιμα και ροφήματα με την ένδειξη light. Σ’ αυτά, η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ασφαλείς, επιστημονικά ελεγμένες τεχνητές, μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, που μας επιτρέπουν να ικανοποιούμε τα... γλυκά μας ένστικτα, χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία ή η ζυγαριά μας! Ειδικά η ασπαρτάμη θεωρείται η πλέον «μελετημένη» τεχνητή γλυκαντική ουσία, δεδομένου ότι η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί από τουλάχιστον 200 επιστημονικές έρευνες, μέσα από τις οποίες έχουν καταρριφθεί όλες οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά καιρούς εναντίον της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, χάρη στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τη γλυκιά απόλαυση μίας μερίδας ζελέ light, που περιέχει μόνο 20 θερμίδες, ενός παγωτού «ξυλάκι» (50-150 θερμίδες) ή, ακόμα καλύτερα, ενός light αναψυκτικού που θα μας δώσει από 1 -23 θερμίδες! Βέβαια, με δεδομένο ότι ένα τρόφιμο μπορεί να μην περιέχει ζάχαρη, αλλά άλλες θερμιδογόνες ουσίες, όπως πχ πολλά λιπαρά, καλό θα είναι να ελέγχουμε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και προφανώς να τηρούμε πάντοτε το μέτρο. Τα προϊόντα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικασταθεί με μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της στέρησης.

Επιπλέον, αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε την κατανάλωσή τους με μία ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως είναι ένα καθημερινό περπάτημα 20 λεπτών, τότε θα δούμε το δείκτη της ζυγαριάς μας να κατεβαίνει, χωρίς να... ανεβαίνουν τα νεύρα μας!

Ευχαριστούμε την κα Ντορίνα Σιαλβέρα, MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr