*Κόψτε τις σαλάτες λίγο πριν τις σερβίρετε. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, κόψτε τα την τελευταία στιγμή. Ετσι μειώνετε την απώλεια βιταμίνης C.
*Βράστε τα λαχανικά σε λίγο νερό. Αν είναι κατεψυγμένα, μην τα πλένετε πριν το βράσιμο. Μην προσθέσετε σόδα στο νερό, γιατί καταστρέφετε τη θειαμίνη. Και το ψήσιμο στον φούρνο καταστρέφει μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Καλό είναι να προτιμάτε το βράσιμο στον ατμό.
*Το κρέας στη σχάρα ή στον φούρνο διατηρεί περισσότερες βιταμίνες Β από ό,τι στην κατσαρόλα βραστό. Μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε την απώλεια καταναλώνο-ντας και τον ζωμό από το κρέας.
*Χρησιμοποιήστε το νερό που βράσατε τα λαχανικά και τον ζωμό του κρέατος για να φτιάξετε σούπα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε αρκετές από τις βιταμίνες που θα χάνονταν.
*Οι πατάτες που βράζουν ή ψήνονται με τη φλούδα κρατούν σχεδόν όλες τις βιταμίνες τους. Αν τις κόψετε σε κομμάτια, η απώλεια των βιταμινών είναι μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα λαχανικά.
*Οι τροφές που μαγειρεύονται, μπαίνουν στο ψυγείο και στη συνέχεια ξαναζεσταίνονται για να χρησιμοποιηθούν, χάνουν σημαντική ποσότητα βιταμινών, κυρίως βιταμίνη C.
*Δεν έχει μεγάλη σημασία το υλικό του σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα (γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή εμαγιέ) σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των βιταμινών.
*Οι ντομάτες, όταν τις αγοράζετε άγουρες, πρέπει να ωριμάσουν μακριά από τον ήλιο. Αν ωριμάσουν στον ήλιο ή στο ψυγείο, χάνουν ένα μέρος των πολύτιμων συστατικών τους.
*Αντί για άσπρο ρύζι, προτιμήστε το αναποφλοίωτο. Στη φλούδα του κρύβει πολύτιμα συστατικά.
*Το ψυγείο είναι η καλύτερη λύση, αν δεν σκοπεύετε να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά την ίδια μέρα. Τα πολύ ώριμα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη διατροφική αξία.
*Αγοράστε λαχανικά χωρίς λιπάσματα (τα βιολογικά ή οργανικά). Αγοράζετε τα λαχανικά φρέσκα από τη λαϊκή ή το μανάβικο. Προτιμήστε τα ντόπια φρούτα. Ο χρόνος μεταφοράς από τη μια χώρα στην άλλη δημιουργεί απώλειες σε θρεπτικά συστατικά ή μύκητες.
*Διαβάστε καλά τις ετικέτες. Αποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χρωστικές ύλες, συντηρητικά, επιπλέον αρώματα.
Γράφει ο Στέφανος Καραγιαννόπουλος Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής προληπτικής ιατρικής κλ.«Κυανούς Σταυρός»