Αδύνατη και χορτάτη με νιφάδες βρώμης κουάκερ

10.05.2010
Ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, είναι η επίτευξη ικανοποιητικού κορεσμού, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή η οποία στηρίζεται σε τροφές που χορταίνουν.

H παχυσαρκία στη χώρα μας έχει λάβει «επιδημικές» διαστάσεις, με τα τελευταία, αποδεκτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιστημονικά στατιστικά, να μιλούν για συχνότητα εμφάνισης που αγγίζει το 26% στους ενήλικες άνδρες 20 - 70 ετών και το 18,2% στις ενήλικες γυναίκες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας.

Κακές διατροφικές συνήθειες, μείωση φυσικής δραστηριότητας και κληρονομικότητα στοιχειοθετούν τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας.

Ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, είναι η επίτευξη ικανοποιητικού κορεσμού, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή η οποία στηρίζεται σε τροφές που χορταίνουν, χωρίς να "επιβαρύνουν" τη σιλουέτα μας.

Μελέτες στο παρελθόν, εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων στο αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη του κορεσμού.

Γενικώς, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που εμπεριέχουν και πρωτεΐνες, έχουν υψηλό σκορ κορεσμού, σε αντίθεση με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή/και σάκχαρα.

Μια πρωτοποριακή έρευνα Αυστραλών μελέτησε 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού.

Από την μελέτη  φάνηκε πως συγκρίνοντας ποσότητες που αποδίδουν ίσες θερμίδεςοι νιφάδες βρώμης με πλήρες γάλα, ήταν :

* 1,8 φορές πιο χορταστικές από δημητριακά καλαμποκιού με πλήρες γάλα

* 3 φορές πιο χορταστικές από τη μαύρη σοκολάτα ή το ντόνατ

* 4 φορές πιο χορταστικές από το κρουασάν βουτύρου

Με μια προσεκτική ματιά στο πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες (η περιεκτικότητα της βρώμης σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα δημητριακά της Μεσογειακής Διατροφής) είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε τις μοναδικές επιδράσεις της, στην ικανοποίηση της όρεξης και στο κορεσμό.

Είναι λοιπόν προφανές, πως στην προσπάθεια για σταδιακή τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη επιθυμητού σωματικού βάρους, οι νιφάδες βρώμης προσφέροντας κορεσμό και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να διαδραματίσουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.quakeroats.gr