Σιγά τ'αβγά!

05.05.2008
Σας αρέσουν τα αβγά, γνωρίζετε ότι περιέχουν μοναδικά κι αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά, αλλά τα φοβάστε γιατί «ανεβάζουν τη χοληστερίνη»; Μάθετε την αλήθεια! Εδώ και πολλά χρόνια τα αβγά έχουν αποκτήσει «κακή φήμη» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου τους σε χοληστερίνη. Ωστόσο, όλες οι πρόσφατες έρευνες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Σας αρέσουν τα αβγά, γνωρίζετε ότι περιέχουν μοναδικά κι αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά, αλλά τα φοβάστε γιατί «ανεβάζουν τη χοληστερίνη»; Μάθετε την αλήθεια! Εδώ και πολλά χρόνια τα αβγά έχουν αποκτήσει «κακή φήμη» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου τους σε χοληστερίνη. Ωστόσο, όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και η καθημερινή κατανάλωση ενός αβγού με τον κρόκο του, στο πλαίσιο μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, δεν ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ούτε επαυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

Ένα ανά ημέρα!
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα, τροποποίησε τις συστάσεις της για την κατανάλωση αβγών από τρία ανά εβδομάδα σε ένα αβγό ανά ημέρα. Εννοείται όμως ότι στην ποσότητα των αβγών θα πρέπει να συνυπολογίζονται κι όσα έχουν προστεθεί σε άλλες τροφές που καταναλώνουμε, όπως π.χ. σε παρασκευάσματα με κιμάδες, σε γλυκά, στη μαγιονέζα κ.λπ. Παρ όλα αυτά, τα άτομα χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακή νόσο έχουν το διαιτητικό περιθώριο να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ολόκληρων αβγών. Βεβαίως, όλοι μπορούμε να τρώμε άφοβα τα ασπράδια των αβγών, τα οποία περιέχουν μόνο πρωτεϊνες και καθόλου χοληστερίνη.

Θρεπτικότατο και με λίγες θερμίδες

Ένα μεσαίου μεγέθους αβγό έχει περίπου:

  • 90 θερμίδες
  • 7,3 γραμμ. πρωτεϊνες
  • 6,4 γραμμ. λιπαρά (2 γραμμ. κορεσμένα) και
  • 174 mg χοληστερίνη.

Το αβγό καλύπτει κατά μέσο όρο το 75% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β12, το 10-15% σε βιταμίνες Α, D, Ε, Β2 και φολικό οξύ, το 16% σε φώσφορο και το 10% σε σίδηρο, ενώ είναι επίσης καλή πηγή του ω-3 λιπαρού οξέος DHA, λεκιθίνης, χολίνης, φωσφατιδυλσερίνης, λουτεϊνης και ζεαξινθίνης.

Άραγε είναι φρέσκο;
Ένας τρόπος για να αντιληφθείτε τη φρεσκότητα του αβγού είναι να το βάλετε σε μια λεκάνη ή δοχείο με νερό. Αν το αβγό είναι πολύ φρέσκο, θα μείνει στον πάτο και σε οριζόντια θέση, αν είναι παλαιότερο, θα ανασηκώνει την πλατιά του άκρη, ενώ αν είναι μπαγιάτικο, θα επιπλεύσει. Ως ημερομηνία λήξης των αβγών, οπότε και δεν πρέπει πλέον να καταναλώνονται, έχουν καθοριστεί οι 28 ημέρες μετά την ωοτοκία.

Τι πρέπει να προσέχουμε

*Προτιμάμε τα συσκευασμένα αβγά που αναγράφουν όλες τις απαραίτητες από τη νομοθεσία πληροφορίες, όπως κατηγορία αβγών, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης, αριθμό ωοσκοπικού ελέγχου, όνομα και διεύθυνση παραγωγού.

*Εάν τα αβγά είναι βιολογικής προέλευσης ή οι κότες έχουν τραφεί με ειδικό τρόπο (π.χ. αποκλειστικά με φυτικές τροφές), πρέπει να υπάρχει η ανάλογη επισήμανση από το φορέα πιστοποίησης.

*Όταν η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασία 7-13C.

*Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, τα τοποθετούμε στο ψυγείο, χωρίς να τα πλύνουμε, διότι έτσι επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

*Κατά την αποθήκευσή τους τα κρατάμε πάντα μακριά από τροφές και φαγητά με έντονες οσμές.

*Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αβγά που το κέλυφός τους είναι σπασμένο ή ραγισμένο.

Να θυμάστε
Αποφεύγουμε να τρώμε πάνω από δύο αβγά στο ίδιο γεύμα ή να τα συνδυάζουμε με τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος.

Συμβουλή
Τα αβγά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ποσέ, βρασμένα μελάτα ή σφιχτά, μαγειρεμένα με λαχανικά, σπανιότερα τηγανητά και ποτέ ωμά. Τα βακτήρια, όπως οι σαλμονέλες κι άλλα παθογόνα μικρόβια, καταστρέφονται μόνο σε θερμοκρασίες άνω των 65C.