Μαστίχα: Το «δάκρυ» που θεραπεύει

08.05.2008
Αρωματίζει υπέροχα γλυκά, ροφήματα και φαγητά, αυξάνει τη γευστική απόλαυση σε οτιδήποτε προστίθεται, προστατεύει την υγεία μας... Η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για μια ρητινώδη αρωματική ουσία προερχόμενη από τον κορμό και τα κλαδιά των μαστιχόδεντρων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Αρωματίζει υπέροχα γλυκά, ροφήματα και φαγητά, αυξάνει τη γευστική απόλαυση σε οτιδήποτε προστίθεται, προστατεύει την υγεία μας... Η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για μια ρητινώδη αρωματική ουσία προερχόμενη από τον κορμό και τα κλαδιά των μαστιχόδεντρων, η οποία, όταν ξηραίνεται με τον αέρα, παίρνει τη μορφή λευκών ή υποκίτρινων κόκκων σχήματος σφαιρικού ή ακανόνιστου που μοιάζουν με «δάκρυ». Είναι όμως ένα «δάκρυ» που έχει την ιδιότητα να ευφραίνει τον ανθρώπινο οργανισμό, να τον τονώνει, να τον ανακουφίζει, ακόμη και να τον θεραπεύει.

Βάλσαμο για το έλκος
Η μαστίχα έχει ανακουφιστική και θεραπευτική επίδραση στο πεπτικό έλκος, αφού καταστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και βοηθάει στην εκρίζωσή του. Έχει επίσης ευεργετική δράση ενάντια στη νόσο του Crohn, στην υψηλή χοληστερίνη, στην υπέρταση και στο υψηλό σάκχαρο του αίματος, ενώ η τσίχλα μαστίχας συμβάλλει στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, προσφέροντας συγχρόνως αντισηψία και αίσθηση φρεσκάδας.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσετε
Στη διατροφή μας η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται κυρίως ως «μασητικό προϊόν» με τη μορφή τσίχλας, ως γλυκό του κουταλιού «υποβρύχιο», ως μπαχαρικό στα φαγητά και ως πρόσθετη ύλη στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική και την ποτοποιία.

Ζαχαροπλαστική: προστίθεται σε γλυκά, ζαχαρωτά και αρωματικά αρτοσκευάσματα, όπως τα τσουρέκια. Χρησιμοποιείται επίσης στο γλασάρισμα σοκολάτας και ως αρωματική ύλη σε παγωτά, λουκούμια, μπισκότα, γκοφρέτες, καραμέλες, επιδόρπια γιαουρτιού, γλυκά κουταλιού κ.ά.

Μαγειρική: χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, προσδίδοντας διακριτικό άρωμα σε πολλές τροφές, όπως το κρέας, τα θαλασσινά, το τυρί αλλά και σε πίτες.

Ποτοποιία: παρασκευάζονται λικέρ και ούζο, τα οποία καταναλώνονται ως απεριτίφ ή χρησιμοποιούνται για το «σβήσιμο» φαγητών.

Κάντε τη... σκόνη!
Ο καλύτερος τρόπος για να θρυμματίσετε τους κόκκους μαστίχας είναι να τους βάλετε σε γουδί, να προσθέσετε ελάχιστη ζάχαρη, όταν σκοπεύετε να τη βάλετε σε γλυκά, ή λίγο αλάτι, όταν πρόκειται για φαγητά, και να τους χτυπήσετε καλά με το γουδοχέρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ