Γυμνάσου με ιμάντες εξάρτησης!

22.03.2016
Το πλέον πολυχρηστικό όργανο γυμναστικής μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση και να ενδυναμώσει τους μύες του σώματός σου.

Οι ιμάντες εξάρτησης αποτελούν ένα όργανο εκγύμνασης πολλαπλών χρήσεων, με την έννοια ότι μπορείς να υποκαταστήσεις με αυτούς πολλά άλλα όργανα γυμναστικής και να τους χρησιμοποιήσεις για να κάνεις εκατοντάδες διαφορετικές ασκήσεις, όπως λειτουργικές, ενδυνάμωσης, ισορροπίας, συντονισμού κ.ά., ενεργοποιώντας στο έπακρο το μυϊκό σου σύστημα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των ιμάντων εξάρτησης είναι ότι μεταφέρονται εύκολα και προσαρμόζονται σε κάθε τύπο σώματος και επίπεδο φυσικής κατάστασης, προσφέροντας έτσι στον καθένα τη δυνατότητα να γυμνάσει όλο το σώμα του με όποια ένταση θέλει αλλά και σε όποιο μέρος θέλει, π.χ. στο σπίτι του, σε γυμναστήριο ή σε εξωτερικούς χώρους. Ο βαθμός δυσκολίας κάθε άσκησης διαφοροποιείται ανάλογα με την κλίση του σώματος αλλά και το άνοιγμα των ποδιών, π.χ. όσο πιο κλειστά είναι τα πόδια τόσο πιο πολύ αυξάνεται η δυσκολία.

Τρόπος εφαρμογής

Το βασικό πρωτόκολλο του προγράμματος περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων με τρία επίπεδα δυσκολίας. Το πρώτο επίπεδο είναι προπαρασκευαστικό και απευθύνεται σε αρχάρια και αγύμναστα άτομα, που ξεκινούν το συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης. Το δεύτερο επίπεδο περιέχει ασκήσεις μέτριας δυσκολίας και είναι κατάλληλο για όσους γυμνάζονται ήδη, αλλά δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να γυμναστούν με ιμάντες. Στο τρίτο επίπεδο οι ασκήσεις γίνονται πιο δυναμικές και δυσκολεύουν κατά πολύ, επομένως απαιτείται εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση.

Ταιριάζει κυρίως σε...

Αθλητές και άτομα που αναζητούν ένα συμπληρωματικό τρόπο προπόνησης, έτσι ώστε να ανανεώσουν και να ενισχύσουν το ασκησιολόγιό τους. Για καλύτερα αποτελέσματα, ενσωμάτωσε τη γυμναστική με ιμάντες σε προγράμματα τύπου CrossFit ή συνδύασέ τους με αερόβια προπόνηση, λειτουργική γυμναστική ή Yoga-Fit.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Μάρτιος 2016.