Οι κράμπες και πώς να τις αποφύγεις

26.12.2016
Πολλοί έχουν βιώσει, κατά το τελείωμα μιας έντονης προπόνησης ή το βράδυ, εκείνη τη δυσάρεστη στιγμή που κάποιος μυς ”σφίγγει” απότομα και επώδυνα. Αυτό που ονομάζουμε απλά κράμπα, δηλαδή την ακούσια σύσφιξη ενός μυός που δεν χαλαρώνει.

Το τι προκαλεί τις μυικές κράμπες δεν είναι ακριβώς γνωστό, καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος εκούσιας πρόκλησής τους και συστηματικής μελέτης τους. Παρ’ όλα αυτά, στατιστικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι η εμφάνισή τους συνδυάζεται με καταστάσεις όπως η αφυδάτωση, η διαταραχή ηλεκτρολυτών, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την προπόνηση και το σύνδρομο υπερπροπόνησης.

Οι κράμπες, εκδηλώνονται πιο συχνά σε όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη καθώς δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους μυς. Επίσης, διαταραχές στο ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορεί να σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες. Το φαινόμενο της κράμπας παρατηρείται σε αθλητές που κάνουν χρήση αλκοόλ και καφέ. Μάλιστα, πιο επιρρεπείς στις κράμπες φαίνεται πως είναι οι υπέρβαροι αθλητές, οι αγύμναστοι ή εκείνοι που ξεκινούν ένα αγώνισμα αλλά και οι ηλικιωμένοι ή οι μεγαλύτερης ηλικίας αθλητές.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά το 2006 και είναι το φυσικό μεταλλικό νερό για όλους εµάς που βρισκόµαστε συνεχώς σε κίνηση και αναζητάμε πρακτικές λύσεις, στο πλαίσιο των γρήγορων ρυθµών της καθηµερινότητας.
Το ΑΥΡΑ Active Cap ανταποκρίνεται στην ανάγκη µας για φυσικό μεταλλικό νερό εξαιρετικής ποιότητας, µε την αναγνωρισµένα αγνή γεύση του ΑΥΡΑ και «δραστήρια» χαρακτηριστικά: 750ml φυσικού µεταλλικού νερού, μοντέρνο, εργονοµικό μπουκάλι που εφαρμόζει τέλεια στο χέρι αλλά και σε κάθε δραστηριότητα, εύχρηστο καπάκι για εύκολη µεταφορά και ελεγχόµενη κατανάλωση για κάθε στιγµή της ηµέρας και σε κάθε περίσταση.
To ΑΥΡΑ Active Cap βγάζει προς τα έξω το πιο active κομμάτι του εαυτού μας, συνοδεύοντάς μας στις πιο active στιγμές μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι η εμφάνιση κράμπας είναι συνήθης κατά τον ψυχρό καιρό, το ξαφνικό ψύχος, την απότομα υψηλή θερμοκρασία ή μέσα στο νερό.

Επίσης, κράμπες φαίνεται πως παρουσίαζονται πιο συχνά σε άτομα υπό συνθήκες άγχους και έντονης ψυχολογικής πίεσης.

Πώς μπορείς, διατροφικά, να αποφύγεις τις κράμπες;

  1. Πιες νερό! Απέφυγε την αφυδάτωση κατά την προπόνηση, φρόντισε να πίνεις τακτικά νερό κατά τις έντονες προπονήσεις. Φρόντισε να πίνεις από ένα έως τρία μπουκαλάκια νερό για κάθε ώρα προπόνησης. Η αφυδάτωση είναι το σύνηθες φαινόμενο που συνδέεται με τις κράμπες και είναι και το πιο απλό να προληφθεί. Απλά, ενυδατώσου τακτικά!
  2. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με ασβέστιο και μαγνήσιο: Και τα δύο έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών. Το ασβέστιο βοηθά στη συστολή και το μαγνήσιο στη διαστολή τους, οπότε η διαταραχή της ισορροπίας των δύο συστατικών μπορεί να διαταράξει και τη λειτουργία των μυών. Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι το γάλα, το τυρί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια και τα όσπρια.
  3. Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα καλίου μέσα στην ημέρα: προτίμησε τα φρέσκα λαχανικά, όπως και όλα τα φρέσκα φρούτα – οι μπανάνες και τα πορτοκάλια περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.
  4. Φρόντισε την αντιμετώπιση ή θεραπεία της αναιμίας, σε περίπτωση που οι δείκτες σιδήρου και μορφολογίας ερυθρών είναι χαμηλά, καθώς σε άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη δεν φθάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους μυς.
  5. Απέφυγε να καταναλώσεις αλκοόλ πριν από οποιαδήποτε προπόνηση
  6. Πρόλαβε τα σημάδια υπερπροπόνησης ή υπερκόπωσης: μην εξαντλείς τον οργανισμό σου, δώσε τον επαρκή χρόνο αποκατάστασης στο σώμα σου.