Δείτε τον κόσμο ανάποδα

27.09.2006
Μία από τις αγαπημένες ασκήσεις της γιόγκα, το κατακόρυφο (η εύκολη εκδοχή, αυτή που οι ώμοι ακουμπούν στο έδαφος), όχι μόνο απελευθερώνει τον νου και αλλάζει την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα, αλλά κάνει καλό και στην υγεία!..
Μία από τις αγαπημένες ασκήσεις της γιόγκα, το κατακόρυφο (η εύκολη εκδοχή, αυτή που οι ώμοι ακουμπούν στο έδαφος), όχι μόνο απελευθερώνει τον νου και αλλάζει την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα, αλλά κάνει καλό και στην υγεία!
Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υπολόγισαν ότι η ανάποδη στάση του σώματος μεταφέρει 25% περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Έτσι, το κατακόρυφο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, συμβάλλει ώστε να να λειτουργεί το μυαλό με μεγαλύτερη ταχύτητα (κατά 7%) και με περισσότερη ακρίβεια (κατά 14%)!
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι ανανεώνει την επιδερμίδα του προσώπου, κάνει τα μαλλιά να μεγαλώνουν γρηγορότερα, δυναμώνει τα χέρια, τη σπονδυλική στήλη, το στομάχι και τα πόδια. Επιπλέον, η έλξη της βαρύτητας ενθαρρύνει τους λεμφαδένες να αποβάλουν τις τοξίνες, ενώ η κατακόρυφη ισορροπία λέγεται ότι καταπολεμά την κατάθλιψη, το στρες και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Γι' αυτό, ισορροπήστε ανάποδα μία ή δύο φορές τη μέρα, για 5-10 λεπτά, χαλαρώστε και παράλληλα βελτιώστε την υγεία σας! Και βέβαια, μην ξεχνάτε να αναπνέετε βαθιά.